fbpx Na vsebino

Novice

 • Občina Lenart prejela naziv "Občina po meri invalidov"
  Občina Lenart prejela naziv

  Občina Lenart je danes svečano prejela listino »Občina po meri invalidov« za leto 2020. Gre za zelo pomemben dogodek v zgodovini te lokalne skupnosti, saj je to priznanje, ki potrjuje, da v občini tudi v praksi v središče postavljajo človeka invalida, njegovo socialno vključenost in nediskriminacijo. Županu mag. Janezu Krambergerju je listino in skulpturo predal Drago Novak, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije in Dušan Derganc, predsednik Medobčinskega društva invalidov Lenart.

  Medobčinsko društvo invalidov Lenart je bilo pobudnik vključitve Občine Lenart v projekt Zveze delovnih invalidov Slovenije za pridobitev listine »Občina po meri invalidov« za leto 2020, in sicer na osnovi njenih prizadevanj in sprejetih programov, s katerimi Občina Lenart upošteva različnost potreb invalidov na področju njihovega vsakodnevnega življenja, delovanja in vključevanja v družbo. Ob prejemu je bil župan mag. Janez Kramberger vidno vesel prejema listine in povedal: »Naši lokalni skupnosti to veliko pomeni, saj smo ena izmed 35 občin, ki ima ta naziv. To je tudi za nas ena velika obveznost za naprej. V zadnjih, lahko rečem desetih letih, smo prav s pomočjo invalidov naredili veliko stvari, da smo si zaslužili ta naziv. V zadnjem obdobju smo seveda uspeli premagati te arhitekturne ovire v celotnem mestu prav z obnovo mesta. Invalidi lahko praktično vstopajo v vse ustanove. Seveda imamo tudi društva, katera dobivajo dotacije iz občinskega proračuna.«

  Podelitve se je udeležil tudi uspešen lenartčan mag. Igor Plohl, ki je predsednik Sveta za invalide Občine Lenart in je povedal: »Na območju občine Lenart je po mojih podatkih zagotovo več kot 300 invalidov, ki pripadajo različnim društvom. Med njimi je recimo tudi kar nekaj paraplegikov in celo nekaj tetraplegikov. Kot predstavnik sveta za invalide občine Lenart lahko rečem, da sem tega naziva Občina po meri invalidov izjemno vesel. Občina si je ta naziv dejansko tudi zaslužila, glede na to, kaj vse je bilo v zadnjih letih na področju odprave arhitektonskih ovir in drugih možnosti narejeno. Občina Lenart je v zadnjih letih veliko investirala predvsem na področju odprave arhitektonskih ovir, tako se lahko pohvalimo da so zgradili dvigalo, ki omogoča nam, ki smo gibalno ovirani, da nemoteno dostopamo do upravne enote pa tudi do občinskih prostorov. Potem je občina poskrbela za celovito prenovo pločnikov in križišč v mestnem jedru, ki so zdaj brez težav prehodni tudi za nas, ki smo gibalno ovirani. Na tleh so namestili tudi taktilne oznake za slepe in slabovidne. Marsikaj pa je še vedno treba postoriti. Glede na to, kar je bilo postorjeno v preteklih letih, imam občutek, da se odgovorni na občini zavedajo problematike, ki se tiče nas in da se bodo stvari v pozitivno smer na tem področju odvijale tudi v prihodnje.«

  Načelo ''Ničesar o invalidih brez invalidov'' je zavezujoče pri delovanju v dobro invalidov v slehernem okolju. Spoštovati ga morajo vsi, ki odločajo o našem skupnem življenju. K temu jih zavezujejo Standardna pravila za izenačevanje možnosti invalidov, Agenda 22 ter Konvencija o pravicah invalidov. Potrebne so stalne spodbude, da se ozavestijo vsi, tudi lokalna skupnost, da morajo delovati v dobro invalidov in vseh občanov, je v nagovoru povedal Drago Novak, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije. Stanislava Tamše, namestnica predsednika projektnega sveta Zveze delovnih invalidov Slovenije za projekt »Občina po meri invalidov« je županu izročila še mapo, kjer je zapisana vsebina pomena listine.

  Priznanje, ki ga je Zveza delovnih invalidov Slovenije izročila županu in predsedniku društva, bo Občini Lenart dalo nov elan in zagon za delo v prihodnje, predvsem pa za načrtno odzivanje na posebne potrebe invalidov, za njihovo socialno vključevanje, za sožitje in večjo kvaliteto življenja vseh občanov. Občina se zaveda, da jo čaka še veliko dela, a tudi, da je bilo veliko že narejenega. S podelitvijo listine bo Občina Lenart tudi uradno postala »Občina po meri invalidov«.

  Prireditev je povezovala Aleksandra Papež, za kulturni program sta poskrbela Dominik Petko in Kiara Katan./

  - - -

  OBRAZLOŽITEV ZA PODELITEV LISTINE "OBČINA PO MERI INVALIDOV" ZA LETO 2020 OBČINI LENART

 • V VDC POLŽ Lenart z lučmi prispeli gasilci
  V VDC POLŽ Lenart z lučmi prispeli gasilci

  V sodelovanju s PGD Lenart, PGD Selce in PGD Voličina so v četrtek, 8. julija, v VDC POLŽ Lenart izvedli gasilsko vajo "Požar VDC Polž 2021". Uporabnikom in zaposlenim so prikazali, kako ravnati ob morebitnih izrednih razmerah. Vsi vemo, da nesreča nikoli ne počiva in ker je nujno obnavljati znanja je bila gasilska vaja več kot dobrodošla. Po vaji so opravili analizo kako uspešni so bili, in kaj bi morali še storiti da izboljšajo gasilsko vajo v prihodnje. Gasilci društev v Občini Lenart so zelo izčrpno predstavili svoje delo in opremo ter nazorno predstavili kako odreagirati v primeru izrednih razmer. Na gasilski vaji je bilo predstavljena in uporabljena tudi nova pridobitev GZ Lenart - novo vozilo GVZ-1. Gasilska vaja je potekala v okviru operacije Gasilsko vozilo za zveze GVZ-1 – vozilo za vse. Projekt je financiran po Programu razvoja podeželja in sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

PREBERITE VEČ AKTUALNIH NOVIC

Obvestila

 • Cepimo se! Poziv županov UE Lenart

  Spoštovane občanke in občani!

  Epidemija COVID-19 in vse težave povezane s tem so prisotne že skoraj dve leti. Naša skupna potreba in želja je, da se čim prej vrnemo v normalne tirnice življenja in bivanja. Medicinska stroka poleg vseh preventivnih ukrepov priporoča cepljenje proti COVID-19. Čim večji odstotek precepljenih ljudi je garant za zaustavitev širjenja bolezni. 

  Celoten poziv preberite tukaj. 

 • Cepljenje proti COVID-19 z mobilno ekipo za nenaročene

  Cepljenje proti virusu COVID-19 se bo izvajalo v sredo, 14. 7. 2021, med 11.30 in 13.30 uro na parkirišču pred KS Voličina. Za več informacij kliknite tukaj.

  Vse zainteresirane vabimo, da se cepljenja udeležijo.

rizling banner1

len art1

Prireditve Len-Art so podprli:

Generali Logo CMYK

spar

logo1

 

logo5

 

logo7

 

logo12

 

logo16

 

logo18

 

logo19

 

logo21

 

logo24

 

 

EU projekti

PRP LEADER EU SLO barvnilogo eu ss

plastika

Vizitka

OBČINA LENART
Trg osvoboditve 7
2230 Lenart v Slovenskih goricah
Telefon:
02 729 13 10 - glavna pisarna
E pošta: obcina@lenart.si
ID za DDV: SI 68458509
Matična številka: 5874254
TRR: IBAN SI56 0125 8010 0010 543 (BANKA SLOVENIJE)
Uradne ure:
Pon., tor. , čet.: 8 -11. in 12. -15. ure 
Sreda: 8. - 11. in od 12. - 17. ure 
Petek: 8. - 11. in od 12. do 13. ure

Prijava

Virtualni sprehod

virtual

Video

Zasedenost dvoran

August 2021
M T W T F S S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31