fbpx Na vsebino
Novice

Novice

Prebivalci centra Voličina so nas opozorili, da se zadnje dni zbira na obnovljenem trgu nekaj mladine s gorskimi kolesi (opremljeni s čeladami) in se za zabavo vozijo po novi ploščadi, skačejo po stopnicah itd. Prosimo, da naj mladi gorski kolesarji obnovljenega trga v centru Voličine ne uporabljajo za vadbeni poligon, saj je ta prostor namenjen izključno pešcem oziroma sprehajalcem.

V Voličini v letošnjem letu poleg energetske sanacije osnovne šole, potekata tudi obnova osrednjega trga, ki se nahaja pri kulturnem domu ter gradnja gasilskega doma. V sklopu omenjene novogradnje je bil izveden nakup novega gasilskega vozila GVC 16/25 (GVC-1), ki so ga tamkajšnji gasilci v petek, 18. novembra, s curkometom sprejeli v Voličini. Sprejema so se ob domačih gasilcih in številnih krajanih udeležili še župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger, podžupan Franci Ornik, predsednik Gasilske zveze Lenart Jože Selinšek in podpoveljnik Gregor Bauman ter predstavniki podjetja WEBO, ki je nadgradnjo izvedlo.
Prednost novega gasilskega vozila s cisterno GVC-1 je podaljšana kabina za posadko 1 + 7 (ali za 4 gasilce z dihalnimi aparati). Podvozje je od podjetja MAN, avto ima panelno nadgradnjo in rezervoar za vodo z volumnom 3000 litrov vode. Avto ima teleskopski steber z reflektorji, agregat, vlečni vitel, cevi, turbo ročnike, stikalno lestev, prezračevalnik, termo kamero in še veliko druge opreme, ki bo olajšala delo gasilcem. Novo vozilo so postavili že v delno končan novi gasilski dom, saj je garaža v starem gasilskem domu prenizka.
Predsednik PGD Voličina Smiljan Marin ni skrival zadovoljstva ob sprejemu novega gasilskega vozila in novega gasilskega doma katerega gradnja gre h koncu in je predvidena slovesna otvoritev zadnjo soboto v maju v prihodnjem letu. Povedal je, da je njihova cisterna bila že malo zastarela, saj je stara 23 let. Predsednik društva se je ob koncu zahvalil vsem krajanom in gasilcem, ki so kakorkoli pripomogli k nakupu novega gasilskega vozila in h gradnji novega gasilskega doma in vodstvu Občine Lenart, ki je za nakup prispevala 250.000 evrov, dobrih 50.000 evrov pa je prispevalo PGD Voličina.
»V zadnjih 16 letih smo denimo za sosednje gasilsko društvo v Selcah kupili dve gasilski vozili, prav tako dve vozili za PGD Lenart in eno vozilo za potrebe gasilske zveze. Na gasilce lahko vedno računamo, zato bomo z vlaganji v nakup gasilske opreme in obnove prostorov nadaljevali tudi v prihodnje. Najprej se bomo lotili energetske sanacije gasilskega doma Lenart, na gasilskem domu v Lenartu je potrebno tudi obnoviti streho in potrebna je nabava nove gasilske cisterne z večjo kapaciteto vode,« je vlaganjih v požarno varnost povedal župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger.

Že 31. zapored so bila v ponedeljek, 14. novembra, v Laškem podeljena priznanja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2022, vseslovenskega tekmovanja v urejenosti in gostoljubnosti, ki je letos potekalo pod sloganom, kjer je Zdravje doma. Slovenija je namreč tudi država, v kateri velik pomen namenjamo zdravemu načinu življenja in načelom trajnostne interakcije z naravo. Mesto Lenart je sodelovalo v kategoriji mala mesta, in je po ocenah strokovne ocenjevalne komisije zasedlo drugo mesto. Priznanje sta županu mag. Janezu Krambergerju izročila gostitelj in predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.
»Akcija ima pozitiven vpliv na vse kategorije, saj imamo vsako leto več tekmovalcev. Največja letošnja novost je uvedba nove kategorije Izletniška točka, ki predstavlja neko posebnost zunaj urbanega okolja, ki je zanimiva za izlet in nosi sporočila, » je poudaril Hevka.
»Ta projekt, ki ga izvaja naša najstarejša turistična organizacija nosi pomembno sporočilo. To sporočilo je, da je urejeno in gostoljubno okolje pogoj za uspešen razvoj turizma. Letošnji natečaj je potekal na zelo aktualno temo Kjer je zdravje doma. S tem je bilo posebej poudarjeno, da je Slovenija turistična destinacija, kjer razvijamo trajnostni turizem ter velik pomen pripisujemo zdravju in zdravemu načinu življenja. Letošnji natečaj je povsem v duhu naše nove turistične strategije, v kateri smo si zastavili vizijo Zelena butičnost, manjši odtis in večja vrednost za vse,« je bil jasen Han.
Člani strokovne komisije so letos pregledali kar 67 slovenskih mest in krajev, 21 jeder, 37 izletniških točk, 19 kampov in glampingov, 7 mladinskih prenočišč ter 35 tematskih poti, na natečaju pa smo izbirali tudi najboljše Petrolove bencinske servise. V tem času so naši prostovoljci prevozili več kot 16 tisoč kilometrov, kar je toliko, kot bi se peljali do Sydneyja v Avstraliji.

V Občini Lenart so po Lenartovi nedelji zaključili s praznovanjem letošnjega občinskega praznika v sklopu katerega se je zvrstilo več športnih in kulturnih prireditev. Občinski praznik je posvečen zavetniku farne cerkve sv. Lenartu, ki goduje 6. novembra. Brez dvoma je tudi letos bila še posebej mikavna praznična in tradicionalna »Lenartova nedelja in zahvalna nedelja«, ki je pritegnila v središče Slovenskih goric veliko obiskovalcev od blizu in daleč. V župnijski cerkvi je bila praznična sveta maša, ki jo je daroval generalni vicar koprske škofije msrg. Slavko Rebec. Po maši je sledil nastop Slovenskogoriškega pihalnega orkestra MOL, folklorne skupine Jurovčan, folklorne skupine KD Sveta Ana in ansambla Maxi trio. Obiskovalci pa so se lahko okrepčali z mladim vinom in dobrotami, ki so jih na stojnicah ponujali domači vinogradniki in druga lokalna društva.

V soboto, 5. novembra, pa je na Trgu osvoboditve potekalo tradicionalno Martinovanje v organizaciji Društva vinogradnikov Lenart in Občine Lenart. Prireditev se je pričela s snemanjem klopotca in nadaljevala z blagoslovom mošta, ki ga je opravil generalni vicar koprske škofije msrg. Slavko Rebec. Organizatorji so poskrbeli tudi za prikaz ljudskih šeg, ki so značilne ob godu sv. Martina in za bogato ponudbo domačih dobrot ter rujne kapljice. Prireditev je povezoval Samo Tuš-Korl.

Uvod v »tridnevno« praznovanje je bila petkova osrednja slovesnost ob občinskem prazniku, ki je potekala v petek, 4. novembra, v Domu kulture Lenart in jo je povezoval Stane Kucutar. Na prireditvi je ob številnih točkah nastopajočih zbrane pozdravil župan mag. Janez Kramberger, ki je spregovoril o viziji razvoja občine in dodal: »Vesel sem, da se v naši občini slišimo in vidimo. Pripravljeni smo si pomagati, to smo že večkrat dokazali. Kar toplo mi je pri srcu, ko srečujem ljudi, ki še znajo mimoidočemu nameniti dve besedi dober dan. Tega marsikje ne doživiš več ali pa zelo redko. Želim si, da vse te lepe in plemenite stvari ohranimo tudi v bodoče, zato moramo nositi Slovenijo v srcu in Evropo v glavi.«
Slavnostni govornik je bil predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko, ki je pohvalil razvoj Občine Lenart od leta 2008, ko jo je nazadnje obiskal kot avstrijski veleposlanik v Republiki Sloveniji. Obenem se je lenartčanom zahvalil, da so pred 100 leti lepo sprejeli njegovega prastrica, preganjanega koroškega duhovnika Gregorja Einspielerja, ki je bil, po posredovanju takratnega lenarškega župnika Janžekoviča, imenovan za župnika v župniji Sveti Jurij v Slovenkih goricah. 
Na slovesnosti so podelili priznanja učencem in učenkam, ki so v času osnovnošolskega izobraževanja dosegli odličen uspeh. Ta priznanja so prejeli: Živa Jemenšek, Eva Grajfoner, Iva Viktorija Bokan, Aneja Družovec, Zala Kolarič, Ela Sirk, Barbara Zorko, Maj Tušek in Marcel Čučko Grajner iz OŠ Lenart. Iz OŠ Voličina pa so priznanja prejeli: Angelika Rukav, Alex Fekonja, Enej Kramberger, Teo Kutlačić in Luka Poš Šuman.
Župan mag. Janez Kramberger pa je priznanja podelil zlatima maturantoma Martinu Zadravcu in Matjažu Župecu. Priznanja so prejeli tudi izjemno uspešni študenti, in sicer: Valerija Bezjak, Ana Rojko, Urška Fekonja, Špela Peserl, Adrijana Toplak, Tadej Zorko, Nataša Brunčič in Špela Rojht.
Priznanja župana Občine Lenart so prejeli Robert Mesarec za osebni prispevek pri spodbujanju in vzgoji mladih gasilcev, za dobro sodelovanje PGD Selce s krajem in z drugimi organizacijami v občini. Prejemnica priznanja je tudi Suzana Perko, ki je priznanje prejela za sodelovanje v akciji Slovenija kvačka v sklopu katere je nakvačkala grb občine Lenart in za promocijo Občine Lenart. P
laketo občine Lenart je prejel Danilo Ljubec, ki je že v mladosti rad pomagal ljudem. Plaketo je prejel za dolgoletno prostovoljno delo v KORK Voličina in v DU Voličina.
Plaketo Občine Lenart je uspešno poslovanje, delo v organih obrtno - podjetniške zbornice in za delo na kulturnem področju je prejel »PROPOINT« čistilni servis, Danijel Zemljič, s.p., ki je podjetniško pot začel leta 1994.  Danijel Zemljič je ustvarjalen na kulturnem področju, je dolgoletni član in podpredsednik Pihalnega orkestra KUD Pošta v Mariboru, ustanovni član Brass Banda Slovenija, član godbe veteranov Štajerske, Rotary orkestra iz Lipnice in Slovenskogoriškega pihalnega orkestra MOL iz Lenarta, v katerih sodeluje kot  baritonist. Je tudi ustanovni član ansambla Štrk, kjer je muziciral 10 let.
Bronasti grb je prejela Anica Šešerko, ker s prostovoljno in pozitivno energijo dela v dobro kraja in ljudi.  Aktivna je DU Voličina in je pobudnica mnogih  aktivnosti ter je zelo aktivna tudi v programu »Starejši za starejše«. 
Moto družinske dejavnosti Mesarije Bauman, ki deluje od leta 1994 je domače, kakovostno in  stranki prijazno. Mesarija Bauman daje trškemu centru Lenarta pridih gostoljubnosti. Za uspešno poslovanje družinske obrtne dejavnosti, zagotavljanje kakovosti prehrambnih izdelkov je župan mesariji podelil Bronasti lenarški grb.
Za športne dosežke na področju cestnega kolesarstva, uspešno delo z mladimi, vzgojo mladih kolesarjev in promocijo kolesarstva je tudi Kolesarski klub TBP Lenart prejel Bronasti lenarški grb.
Reševalci so zaslužni za marsikatero življenje, ker so bili takrat ob pravem času na mestu s svojim znanjem in pogumom. Na intervencijah, ki se vse ne končajo srečno, pa pustijo reševalci delček svojega življenja. Za visoko strokovno usposobljenost, požrtvovalnost, profesionalnost in 65 let uspešnega dela v dobro ljudi je Reševalna služba ZD Lenart prejela Srebrni lenarški grb.
Vinarji, povezani v Društvo vinogradnikov Lenart, opravljajo poslanstvo promocije slovenskogoriških vin in kulture že trideset let. Dogodke bogatijo z vinsko kulturo in z žlahtnimi okusi. Za promocijo slovenskogoriških vin in vinske kulture ter obogatitev javnih prireditev so prejeli Srebrni lenarški grb.
Zlati lenarški grb je za izjemen prispevek h kulturni ustvarjalnosti in promociji Občine Lenart prejel Darko Škerget, učitelj glasbene umetnosti, univerzitetni  diplomirani  organizator dela in specialist managementa v izobraževanju, je glasbenik po srcu in duši, ki vnaša harmonijo v vsako družbo. 32 let  je bil umetniški vodja Vokalnega kvinteta Završki fantje iz Lenarta. Z njimi je posnel 5 zgoščenk in izvedel 2600 koncertov.  Pevci in njihov umetniški vodja so ime Občine Lenart  ponesli po Sloveniji in izven meja: v Avstrijo, Nemčijo, Liechtenstein, Švico, Madžarsko, po  državah  bivše Jugoslavije, Kanado, Avstralijo. Za  delo na glasbenem področju je prejel številna priznanja. Svoje strokovno in pedagoško delo zelo uspešno združuje s številnimi drugimi  dejavnostmi na različnih področjih.

Priznanja Krajevne skupnosti Voličina za leto 2022 so prejeli Suzana Vogrin iz Zavrha, Jože Rojko iz Vočine, Roman Šilec in Roman Marin, oba iz Zg. Voličine, gostilna Pizzerija vinska trta Boštjan Fekonja, s.p. iz Voličine in Osnovna šola Voličina. 

Seite 1 von 56