fbpx Na vsebino

KONTAKTNI PODATKI ŠTABA CIVILNE ZAŠČITE LENART
02 729 13 48 ali
obcina@lenart.si ali mobilne številke 041 496 994 in 041 654 931                        

#OstaniDoma #OstaniZdrav

Mittwoch, 27 Juni 2018 08:10

V LENARTU ODKRITJE POMNIKA BRANITELJEM SLOVENIJE V OSAMOSVOJITVENI VOJNI IN OB 50. OBLETNICI TERITORIALNE OBRAMBE SLOVENIJE

V  Mestnem parku dr. Jožeta Pučnika v Lenartu je bila v soboto, 23. junija slovesnost ob odkritju pomnika, katerega avtor je Leopold Methans.
Občina Lenart je v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Lenart in Policijskim veteranskim društvom Sever Maribor uredila pomnik braniteljem Slovenije med leti 1990–1991. Pomnik je posvečen 50. obletnici Teritorialne obrambe Slovenije in ljudem, ki so v pripravah na osamosvojitveno vojno in v vojni, s pogumom ter odločnostjo pripomogli k samostojni in neodvisni Sloveniji.

To so bili domačini,  pripadniki vseh oboroženih in varnostnih formacij od Manevrske strukture narodne zaščite, Milice, Teritorialne obrambe Slovenije, upravnih in  civilnih obrambnih struktur. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Lenart si je dalj časa prizadevalo za ureditev pomnika, tako da je Občina Lenart letos v proračunu zagotovila sredstva za postavitev le-tega.
Na slovesnosti so poleg župana Občine Lenart Janeza Krambergerja udeleženec prireditve nagovorili še  Andrej Kocbek, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Lenart, dr. Tomaž Čas, predsednik  Zveze policijskih veteranskih društev  Sever in Ladislav Lipič,  predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
Govorniki so poudarili, da je  slovenski narod dosegel enotnost in  soglasje v letih 1990 – 1991. To je bil čas, ko so se dokončno uresničile želje in hotenja po lastni državi Sloveniji, ki je postala  demokratična republika s parlamentarnim večstrankarskim sistemom, z moderno ustavo, lastno vojsko in je po mednarodno pravnem  priznanju postala še članica  Organizacije združenih narodov, Evropske unije in Zveze NATO.
V kulturnem programu so nastopili Slovenskogoriški pihalni orkester MOL Lenart, Saraja Lorenc, Kiara Katan, Eva Kurnik, Dominik Petko in Aleksandra Papež.
Avtor Leopold Methans je o sporočilnosti pomnika zapisal: »Domač, trden pohorski kamen, tetraeder kot simbol zaščite in obrambe, lipa - drevo slovenstva, ki raste iz skal,   simbolizira samostojnost, trdoživost in upornost slovenskega naroda tekom stoletij do današnjih dni.«