fbpx Na vsebino
Freitag, 19 Juni 2020 15:06

Turistične informacije o Lenartu, Ormožu in Ptuju odslej tudi na mobilnem telefonu.

Ptuj, 18. 6. 2020 – Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj je v okviru projekta City Cooperation II s pomočjo zunanjega izvajalca razvila tri mobilne aplikacije - VISIT (OBIŠČI) …

Projekt City Cooperation II se izvaja v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija‐Avstrija 2014-2020 in je sofinanciran s strani EU v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Projektno partnerstvo projekta zraven vodilnega partnerja Die Oststeirische Städtekooperation (Združenje osmih vzhodnoštajerskih mest) sestavljajo še slovenski partnerji, in sicer ZRS Bistra Ptuj, Razvojni center Murska Sobota in PORA, razvojna agencija Gornja Radgona. Projekt je nadaljevanje že vzpostavljenega sodelovanja 24-ih mest – 9 slovenskih (Beltinci, Gornja Radgona, Lenart, Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož, Ptuj in Radenci), 8 avstrijskih in 7 madžarskih.
Cilj projekta je dvig čezmejnega sodelovanja med občinami, predvsem pa krepitev mest, kar želimo doseči z ustreznim profiliranjem in večjo medregijsko prepoznavnostjo. Po drugi strani pa si partnerji projekta in mesta sama želimo z razvojem in implementacijo inovativnih sistemov pridobivanja kupcev doseči povečanje potrošnje v mestnih središčih. In vse to ob zavedanju izzivov, ki se pojavljajo z digitalnimi novostmi in spremembami.
Inovativno pridobivanje kupcev in povečanje potrošnje v okviru projekta City Cooperation II
V okviru aktivnosti smo izdelali funkcionalni IT sistem za pametne in implementirali digitalni sistem ugodnosti v povezavi s storitvami mest (programi mobilnosti, kulturne prireditve in dogodki, gastronomska ponudba in druga lokalna ponudba) kot inovativni instrument za pridobivanje novih kupcev in povečanje potrošnje, za območje/mesta vključena v projekt (Ptuj, Ormož in Lenart).

VISIT PTUJ, VISIT LENART, VISIT ORMOŽ
V okviru projekta so bile izdelane tri aplikacije za pametne telefone:

VISIT PTUJ
Uradna aplikacija predstavlja utrip, vzdušje in kulturo, ki ga Ptuj, starodavna zakladnica tisočerih zgodb, skriva v sebi. Aplikacija uporabnika pobliže seznani s celotno zgodovinsko, kulturno, kulinarično in drugo ponudbo Ptuja.
»Aplikacija turiste seznani o turistični ponudbi mesta in okolice, o dnevnih dogodkih, namestitvenih in gostinskih kapacitetah ter preostali atraktivni ponudbi. Iz uporabniškega vidika je zelo priročna za novo generacijo turistov, ki mesto raziskujejo s pomočjo digitalnih tehnologij. Ob načrtovanju aplikacije smo razmišljali tudi o drugem vidiku uporabe, torej informiranosti domačega prebivalstva, saj imajo slednji možnost pridobiti neposredne informacije o dogajanju v mestu ter posebni ponudbi in popustih posameznih ponudnikov. V sklopu enega izmed modulov smo namreč vključili tudi kupone in popuste, s čimer imajo ponudniki možnost pospeševati prodajo na svojem področju dela,« Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Javnega zavoda za turizem Ptuj.

VISIT LENART
Uradna aplikacija predstavlja pestro tradicijo, kulturo in zgodovino krajev občine Lenart. Uporabnika popelje skozi čisto, neokrnjeno naravo, do najlepših in najbolj skritih kotičkov. Ponuja ideje, kje okusiti tradicionalne kulinarične dobrote in katere edinstvene dogodke je možno obiskati. Doživite utrip modernega podeželskega mesta.
Občinska uprava Občine Lenart: »Lenart skriva presenečenja. Ponuja doživetja za sprostitev duha in poživitev srca, pašo za oči in kulinarične užitke, ki osvajajo. Kje jih najdemo? Aplikacija Visit Lenart odkriva Lenart kot na dlani, samo »na klik«, vse je dostopno na enem mestu. Za mlade in malo starejše, za vse, ki so radovedni in svoje poti iščejo »s kliki na touch«. Dobrodošli v Lenartu, ne le na klik, pridite tudi »v živo«.

VISIT ORMOŽ
Aplikacija uporabnika popelje po Ormožu in okolici s slavno zgodovino, ob reki Dravi ter ga preko gričev pripelje do izvrstnih vin in odlične kulinarike in mu namigne, katera nepozabna doživetja pripravljajo za obiskovalce v mestu Ormož in njegovi okolici.
»Kot pove že ime projekta, gre za sodelovanje mest, krajev, velikih in manjših in kadar govorimo o turizmu in turizmu podpornih vsebinah in dejavnostih, je povezovanje temeljna paradigma.
Platforma Visit povezuje mesta skozi enoten vizual, na nivoju posameznega mesta pa gre za povezovanje in mreženje vsega, kar imamo – ponudnikov, dogodkov, posebnosti, vse to pa prispeva k občutku skupnosti, po drugi strani pa tudi h kritični presoji lastnih vsebin,« Andreja Brglez, v. d. direktorice Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Ormož.