fbpx Na vsebino

Novice

 • V prisotnosti ministra za okolje in prostor podpisani izvajalski pogodbi za gradnjo čistilne naprave Lenart v sklopu operacije Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v Občini Lenart
  V prisotnosti ministra za okolje in prostor podpisani izvajalski pogodbi za gradnjo čistilne naprave Lenart v sklopu operacije Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v Občini Lenart

  Danes, 10. septembra, sta bili, na zelenici pri Vrtcu Lenart, podpisani izvajalski pogodbi za gradnjo čistilne naprave Lenart. Pogodbo za sklop ena, dva in štiri sta podpisala mag. Janez Kramberger, župan Občine Lenart in Branko Potočnik, direktor podjetja CID - ČISTILNE NAPRAVE, družba za projektiranje, izgradnjo in upravljanje čistilnih naprav, d.o.o. iz Kopra, za sklop dve pa je z županom pogodbo podpisal Janez Belna, direktor podjetja KOMUNALA SLOVENSKE GORICE komunalne, storitvene in trgovske dejavnosti d.o.o.
  Pri podpisu je prisoten tudi minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, ki je po podpisu povedal: »Vesel sem, da se s tem rešuje ena okoljska rana te občine. Čistilne naprave so ključnega pomena za varstvo okolja, zlasti za varstvo podzemnih voda in so prepotrebne, saj imamo tu tudi nekaj opominov evropske komisije in s to čistilno napravo je izveden pomemben korak naprej v tej smeri. Tudi v prihodnje bo država sofinancirala tudi manjše sisteme odvajanja in čiščenja odpadnih voda pod 2000 populacijskih enot.«
  "Ta projekt je navečja naložba v zgodovino naše občine. To je projekt tudi za naslednje generacije, zato izvajalsko pogodbo simbolično podpisujemo v vrtcu," je ob podpisu pogodbe dejal župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger.
  "Ta projekt je navečja naložba v zgodovino naše občine. To je projekt tudi za naslednje generacije, zato izvajalsko pogodbo simbolično podpisujemo v vrtcu," je ob podpisu pogodbe dejal župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger.
  Z načrtovano investicijo se ureja v Lenartu odvajanje in čiščenje odpadnih voda, hkrati pa se omogočajo kapacitete za prevzem grezničnih gošč in blata iz malih komunalnih čistilnih naprav. Vrednost investicije znaša 5.647.718,70 evra, od tega evropska sredstva znašajo 2.790.939,22 evrov, Republika Slovenija za investicijo zagotavlja 697.734,81 evra, ostala sredstva bodo zagotovljena iz občinskega proračuna Občine Lenart.

 • V spomin - Lojze Peserl (1938 - 2021)

  peserlPoslovil se je ugledni meščan Lenarta in častni občan Občine Lenart Lojze ( Alojz) Peserl. Rodil se je leta 1938 na Malni pri Jurovskem Dolu v Slovenskih goricah. Preživljal je težko otroštvo, ki ga je zaznamovala tudi druga svetovna vojna. Osnovno šolo je obiskoval v Jurovskem Dolu, kjer je bil član dramske in folklorne skupine. Gologlavi in bosonogi deček je rad prisluhnil večernemu petju fantov na vasi in žanjicam po končani žetvi in si zapomnil mnoge ljudske pesmi in stare napeve. Glasba ga je že kot mladeniča povsem prevzela in zato je šolanje nadaljeval na Centru za glasbeno vzgojo v Mariboru. Deloval je na mnogih kulturnih področjih, tudi kot režiser gledaliških iger.

  Lojze je poučeval glasbeni pouk na osnovnih šolah pri Sv. Ani, Sv. Trojici, pri Benediktu in v Jurovskem Dolu. Tam je bil tudi pevovodja šolskih zborov. V Lenartu je leta 1970 pri Kulturnem društvu Radko Smiljan najprej ustanovil mešani pevski zbor, nato pa še ženskega. Odrasli pevski zbor je vodil tudi v Benediktu, v Lenartu pa je bil polnih 20 let umetniški vodja Slovenskogoriškega okteta, ene najbolj prepoznavnih takratnih glasbenih skupin v Slovenskih goricah. Uspešno kariero zborovodje je sklenil z vodenjem skupine Slovenskogoriški glasovi. Vsi njegovi zbori in pevci so nastopali na mnogih odrskih deskah doma in na tujem in bili pri poslušalcih vedno toplo sprejeti. Leta 1991 so peli na avdienci pri papežu Janezu Pavlu II. Lojze je pustil viden in ustvarjalni pečat tudi na področju sakralne glasbe in je bil poznan tudi kot cerkveni organist. Napisal je več pesmi, ki jih je uglasbil za ansambel in zbor. Pomembno je tudi njegovo glasbeno pedagoško delo. Leta 1964 je bil prvi učitelj ob ustanovitvi Glasbene šole Lenart, ki je bila dislocirani oddelek Srednje glasbene in baletne šole Maribor. Z manjšo prekinitvijo je bil vodja lenarškega oddelka glasbene šole vse do upokojitve. Za bogati glasbeni opus je prejel mnoga priznanja, največje priznanje pa so mu bili vedno zadovoljni poslušalci. Do konca bogatega in ustvarjalnega življenja je bil predan glasbi in kulturi nasploh. Bil je velik humanist, zvest slovenstvu, rodni grudi in svoji družini, vedrega značaja, preprost in skromen mož, prijazen in razgledan sogovornik, ki je za vsakega našel spoštljivo besedo dialoga.

  Dejaven je bil tudi na literarnem področju. Zbral in zapisal je ljudske pesmi iz naših krajev z naslovom Kdo zna peti še vse kitice. S tem je veliko pesmi rešil pred pozabo in bodo lahko šle iz roda v rod. Napisal je tudi Kroniko družine Črnčec in družine Peserl. Leta 2008 je napisal knjigo Običaji – obredi in dogodki pri Sv. Juriju v Slovenskih goricah. V njej je slikovito opisal mnoge običaje iz tega dela Slovenskih goric in tudi nekatere dogodke, ki jih je sodoživljal kot otrok in mladostnik ali pa so mu o njih pripovedovali starejši krajani. Ta knjiga je dragocen prispevek v zakladnico slovenskogoriške dediščine. Lojze Peserl je tudi soavtor etnološke knjige iz naših krajev z naslovom Lüdi so gučali, ki je izšla leta 2008. Bil je ponosen sin Slovenskih goric in veren kronist svojega časa. Za izjemno življenjsko delo na področju kulture, zlasti glasbe, za ohranjanja kulturne in etnološke dediščine je  Lojze Peserl leta 2009 prejel naziv Častni občan Občine Lenart.

  Za večno je utihnil zvok njegove harmonike in izvenela je zadnja Lojzetova melodija – otožna melodija večnega slovesa. Hvaležni smo mu za vsa njegova dobra dela in za neprecenljivi prispevek v slovenskogoriško kulturno zakladnico. Spoštljivo se ga bomo spominjali kot našega someščana, sodelavca in prijatelja. Želimo mu mirnega zadnjega počitka.

  dr. Marjan Toš

PREBERITE VEČ AKTUALNIH NOVIC

Napovednik

 • Prireditve ob prazniku Krajevne skupnosti Voličina

  Nedelja, 12.9.2021, ob 10.00 cerkev sv. Ruperta v Voličini
  Romanje k sv. Notburgi

  Organizator: Župnija sv. Rupert in Društvo kmečkih žena Voličina

  Torek, 14.9.2021, ob 16.00 Športno igrišče v Voličini
  Igre in vragolije z bratoma Malek, za otroke
  Organizator: Občina Lenart

  Četrtek, 16. 9. 2021, ob 9.00 uri, start Bar Ornik, Selce
  Kolesarjenje za vsa društva v ZDU Slov. goric in za druge
  Organizator: Društvo upokojencev Voličina

  Četrtek, 16.9.2021, ob 16.00, zbirališče na parkirišču pri cerkvi v Voličini
  Ruperška pravljična urica z elementi gozdne pedagogike.
  Primerna za otroke od 5 do 8 leta starosti. Pridejo primerno oblečeni in obuti za v gozd.
  Organizator: Kulturno društvo Rojs Srečko Niko Voličina

  Petek, 17.9.2021, ob 19.00, Kulturni dom Voličina
  Tadej Toš
  Organizator: Občina Lenart

  Ponedeljek, 20.9. 2021, od 8.45 do 9.30, OŠ Voličina
  Srečanje učencev 1. VIO s pisateljem Igorjem Plohlom ( predstavitev slikanice Rogi in Edi na paraolimpijskih igrah).
  Organizator: OŠ Voličina

  Nedelja, 19.9.2021, ob 10. uri cerkev sv. Ruperta v Voličini
  Slovesna sv. maša in Ruperško žegnanje

  Nedelja, 19.9.2021, ob 10.00, ploščad pred kulturnim domom Voličina
  Razstava protivirusnih zdravilnih zelišč
  Organizator: Zeliščarska sekcija KD Rojs Srečko Niko Voličina

  Sreda, 22. 9. 2021, od 7.30 do 11. ure, OŠ Voličina
  Krvodajalska akcija
  Organizator: Krajevna organizacija RK Voličina

  Nedelja, 26.9.9.2021,ob 15.00, zbirališče v zeliščnem vrtu pri cerkvi v Voličini
  Pohod iz Voličine skozi Bükovje v Zavrh
  Organizator: Kulturno društvo Rojs Srečko Niko Voličina

Obvestila

EU projekti

PRP LEADER EU SLO barvnilogo eu ss

plastika

Vizitka

OBČINA LENART
Trg osvoboditve 7
2230 Lenart v Slovenskih goricah
Telefon:
02 729 13 10 - glavna pisarna
E pošta: obcina@lenart.si
ID za DDV: SI 68458509
Matična številka: 5874254
TRR: IBAN SI56 0125 8010 0010 543 (BANKA SLOVENIJE)
Uradne ure:
Pon., tor. , čet.: 8 -11. in 12. -15. ure 
Sreda: 8. - 11. in od 12. - 17. ure 
Petek: 8. - 11. in od 12. do 13. ure

Virtualni sprehod

virtual

Video

Zasedenost dvoran

September 2021
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30