fbpx Na vsebino
Friday, 02 December 2016 14:56

31. MAISTROVE PRIREDITVE V ZAVRHU

V petek, 25. novembra so se v Zavrhu  zgodile 31. Maistrove prireditve. Pred pričetkom prireditve so župan Občine Lenart, mag. Janez Kramberger, polkovnik Venčeslav Lorbek, poveljnik 74. pehotnega polka in predsednik Domovinskega društva Maribor Aleš Arih položili venec h kipu generala Maistra.

Strokovni temi letošnjih prireditev sta pripravila prim. mag. Vasja Klavora, ki je govoril o  Slovencih na Soški fronti v času  prve svetovne vojne, urednik Radia Maribor Stane Kocutar pa je predstavil spomine Maistrovih borcev v arhivu Radia Maribor. Poslušali smo 4 pripovedi, spomine Maistrovih borcev, ki jih hranijo v arhivu Radia Maribor. Pogovori so bili posneti z borci, ki so se udeležili bojev za severno mejo. V živahnih, avtentičnih pripovedih so oživeli spomini  in doživetja prič bojev za severno mejo in oseb, ki so se spominjale generala Maistra.
Govorniki na prireditvi so bili: Dragica Bezjak,  predsednica Turističnega društva Rudolf Maister Vojanov Zavrh, polkovnik, Venčeslav Lorbek, poveljnik 74. pehotnega polka in  župan Janez Kramberger.
V kulturnem programu so nastopili: Slovenskogoriški pihalni orkester MOL Lenart, citrarka Eva Štuber, učenka Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj,   z recitalom Maistrovih pesmi je nastopila Sandra Papež, zapel je Mladinski pevski zbor OŠ Voličina, pod vodstvom Aleksandra Šijanca, Alex Fekonja in harmonikar Valentin Kocbek Bratina, učenec Glasbene šole Lenart, pod mentorstvom Kristjana Brusa.