fbpx Na vsebino
Friday, 03 November 2017 09:25

PRIZNANJA, PODELJENA NA PROSLAVI OB OBČINSKEM PRAZNIKU

PRIZNANJA UČENCEM, KI SO   VES ČAS OSNOVNOŠOLSKEGA IZOBRAŽEVANJA DOSEGLI ODLIČEN  USPEH:
OSNOVNA ŠOLA LENART: Zala Breznik, Lara Ivančić, Jan Kostanjšek, Ajda Weingerl, Jana Zorko, Špela Kovačič, Zala Šalamun, Hana Vauda Lorenčič, Matija Zavasnik, OSNOVNA ŠOLA VOLIČINA, Katarina Leš, Tina Pliberšek, Nuša Kurnik, Aljaž Goznik, Nejc Sekol.

PRIZNANJA  ZA DOSEŽEN NAZIV ZLATI MATURANT
Poleg priznanja zlati maturanti prejmejo tudi nagrado 200 eur.

TADEJA BAŠL 
za opravljeno poklicno maturo po izobraževalnem srednješolskem programu predšolska vzgoja
NEŽA DIVJAK  za opravljeno splošno maturo na Prvi gimnaziji Maribor
BARBARA JAGER za opravljeno poklicno maturo  srednjega strokovnega  izobraževanja zdravstvena nega
LARA ŽUPEC za opravljeno poklicno maturo srednjega strokovnega izobraževanja zdravstvena nega

USPEŠNI ŠTUDENTI
Občina Lenart vsako leto objavi javni razpis za podelitev nagrad diplomantom dodiplomskega in podiplomskega študija. Nagrade se podeljujejo diplomantom, ki so državljani Republike Slovenije in imajo stalno prebivališče na območju občine Lenart in so svoje študijske obveznosti, vključno z diplomskim delom, magistrsko nalogo ali doktorsko disertacijo opravili s povprečno oceno 9,1 ali več.  Višina nagrade za dodiplomski študij  in podiplomski študij po 2. bolonjski stopnji znaša 200 EUR, za znanstveni magisterij  300 EUR, za študij po 3. bolonjski stopnji in doktorat znanosti 400 EUR.
TADEJA KOCMUT za  zaključen  magistrski študijski program 2. stopnje, inkluzija v vzgoji in izobraževanju na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.
MOJCA KURNIK za zaključen dodiplomski študij na univerzitetnem študijskem programu 1. stopnje in strokovni naziv profesorica razrednega pouka na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru
URŠKA BURIAN za zaključen univerzitetni študijski program 1. stopnje psihologija na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru

PRIZNANJE OBČINE LENART IN PRIZNANJA ŽUPANA

Priznanje župana prejmejo:
ALEKSANDER KRAJNC iz  Zavrha
Aleksander Krajnc iz Zavrha že vrsto let uspešno opravlja delo delovodje in dogovornega vodje del na različnih investicijah, predvsem nizkih gradenj. Kot domačin iz Zavrha je tako pogosto določen kot delovodja na gradbiščih v naši občini.  Trenutno to delo opravlja na projektu obnove ceste Voličina Hrastovec, 1. faza, v tem letu pa je glavnino delovnega časa preživel na uspešno zaključeni  investiciji obnove cestne infrastrukture v Zavrhu.
Kot domačinu, ki je vodil izvajanja gradbenih del tako rekoč pred domačim pragom je bil tudi tokrat tako rekoč 24 ur v službi, saj je bil deležen predlogov, vprašanj tudi na svojem domačem pragu in tudi v nedeljo popoldan. S pravim pristopom in čutom do odgovornosti, predvsem pa kvalitete izvedenih del je vse dosedanje težave na gradbišču uspešno premagal in dela kvalitetno izvedel.
Aleksander, za razumevanje in pripravljenosti za uspešno izvedeno delo nameniti vso svojo energijo, v delovnem času in izven, Vam kot spodbudo za nadaljnja prizadevanja zahvalo izrekamo v obliki tega priznanja.

ZARJA MORI iz Lenarta
Zarja  Mori je stara 15 let in je dijakinja III. gimnazije Maribor.  Rada ima živali, zlasti pse  in je članica  Kinološkega društva Ptuj ter Društva razstavnih psov Slovenije. Od leta 2015  tekmuje v tekmovanju otrok in pes, imenovanem  junior handling.
Junior handling je priprava psov za razstavljanje na pasjih razstavah. Sodniki  nikoli ne ocenjujejo  psa, temveč sposobnosti in veščine mladega razstavljalca. Zarja je  aprila letos postala  državna prvakinja v  tej disciplini. S tem uspehom se je uvrstila na Evropsko tekmovanje v Junior Handlingu v Kijevu in Svetovno prvenstvo v Leipzigu.
Zarja,  iskrene čestitke, želimo ti uspešno tekmovanje na svetovnem prvenstvu v Leipzigu. Poleg dobrih uvrstitev  na kinološkem področju ti želimo tudi uspešno šolanje in srečo v življenju.

LUKA SAGADIN
Kolesar Luka Sagadin, član kolesarskega kluba TBP LENART je v sezoni 2017 imel naporen tekmovalni ritem, saj je imel kar 48 tekmovalnih dni.  Za njim je uspešna tekmovalna sezona. Dosegel je 1.mesto na prestižni dirki v Kranju, predvsem pa je dokazal svoj potencial z 2.mestom na DRŽAVNEM PRVENSTVU V VOŽNJI NA ČAS v Ljubljani, ter 3.mestom NA DRŽAVNEM PRVENSTVU V CESTNI DIRKI.  Na državnem prvenstvu v velodromu je dosegel 2. In 3 mesto v različnih kategorijah.
Odlični  rezultati v klubskem dresu so  mu tudi odprli vrata v slovensko reprezentanco starejših mladincev, s katero   nastopil na 34 različnih tekmovanjih.  Njegov največji uspeh je zmaga na dirki za  svetovni pokal,  saj je zmagal na etapi dirke v Franciji. To je edina zmaga slovenske reprezentance mladincev na tekmovanjih za svetovni pokal v sezoni 2017, tako da je pomen te zmage še toliko večji.
Zaradi odličnih dosežkov je  kot član slovenske reprezentance do 19 let nastopil na evropskem  prvenstvu na Danskem in na svetovnem prvenstvu v Bergnu na Norveškem.  Luka, iskrene čestitke za številne uspehe. Želimo vam  veliko uspešno prevoženih kilometrov brez padcev, srečo, zdravje in da bi športna pot potekala po vaših načrtih.

HANA VAUDA- LORENČIČ
Hana Vauda-Lorenčič prihaja iz Lenarta, stara je 15 let in obiskuje 1. letnik II. gimnazije v Mariboru.
Twirling je začela trenirati  kot  petletna deklica  in je članica Twirling, plesnega in mažoretnega kluba Lenart. Kasneje se je vpisala tudi v glasbeno šolo, k pouku klavirja in baleta.
Letos je na 17. Odprtem državnem prvenstvu Mažoretne in twirling zveze Slovenije osvojila 1. mesto v kategoriji Artistic twirl B junior, 1. mesto tudi v kategoriji Freestyle A junior, v paru s svojo sestro Niko pa  3. mesto v kategoriji Artistic par B junior.
Ti rezultati so Hano popeljali do udeležbe na Svetovnem pokalu World Baton Twirling Federation posamično in  v paru.
Na svetovnem pokalu, ki so se ga udeležili tekmovalci iz celega sveta in je potekalo avgusta letos v Poreču, se je Hana v močni  konkurenci odlično odrezala, osvojila je 1. mesto in zlato medaljo za Slovenijo.
Ko se združijo talent, delavnost in predanost, uspeh ne izostane. Hana, iskrene čestitke za izjemne uspehe, želimo ti uspešno in srečno življenjsko pot.

PRIZNANJA OBČINE LENART ZA LETO 2017

PLAKETA OBČINE LENART

ALMAJA  proizvodnja, storitve in trgovina d.o.o. iz Lenarta
Začetki družinskega podjetja segajo v leto 1991. Ustanovitelja Slavko in Marija Jančič sta z  delom pričela v majhnih prostorih v Nikovi ulici v Lenartu. Osnovna dejavnost  podjetja  je izvajanje pogrebnih storitev, dopolnjuje pa jo cvetličarna. S čutom za dostojanstvo in kakovostjo izvedbe pomagajo svojcem skozi težke trenutke ob izgubi bližnjega. Ugled in prepoznavnost  Almaje d.o.o., kot zanesljivega in  odgovornega podjetja presega prostor, kjer vršijo svoje storitve in je znana  širše v severovzhodni Sloveniji. Delo opravljajo s spoštovanjem do pokojnikov in svojcev ter hkrati do kulturne dediščine in okolja. Pokopališča so mesta spomina, ne le osebnega, tudi zgodovinskega in v podjetju Almaja si v sodelovanju z občinami   prizadevajo, da bi jih ohranili kot del zgodovinske dediščine. Cvetličarna Almaja obvlada govorico cvetja, kar  se odraža v izvirnih šopkih in aranžmajih.

V sodelovanju z občinami  v podjetju Almaja d.o.o. skrbijo za urejenost pokopališč,  kar potrjuje pred leti podeljena Zlata vrtnica za urejenost lenarškega pokopališča. Leta 2014 so si pridobili certifikat  zlata boniteta odločnosti, kot zanesljivo, kredibilno in zaupanja vredno podjetje. Za poslovno uspešnost prejmejo plaketo Občine Lenart.

Frizerski studio Center JELKA ŠPANDL S.P. iz  Lenarta
Frizerski studio  center Jelka Špandl s. p. se  s frizersko obrtjo ukvarja že od leta 2003. Leta 2013 so dejavnost  podjetja dopolnili  z gradbenimi deli. V podjetju je zaposlenih 10 delavcev. Leta 2015 so  storili pomemben razvojni korak, saj so v novi poslovno industrijski coni v Lenartu zgradili  poslovni center za različne dejavnosti:  kavarno, avtomatsko avtopralnico in druge. Vrata so odprli tudi mladim samostojnim podjetnikom, ki v tem objektu opravljajo  različne dejavnosti. S to investicijo je firma Jelka Špandl s.p. prispevala k razvoju in pestrosti ponudbe storitev v novi poslovno industrijski coni v Lenartu. Za pomemben razvojno – investicijski korak in  širitev dejavnosti podjetje Jelka Špandl s.p. prejme plaketo Občine Lenart.  Čestitke in obilo poslovnih uspehov želimo.

Bronasti lenarški grb

Janez Kramberger iz Zavrha
Janko Kramberger je 45 let živel in delal v tujini, kjer  je s svojo dejavnostjo skrbel tudi za promocijo občine Lenart in domovine Slovenije.
Težko v nekaj stavkih opišemo njegovo raznoliko udejstvovanje.  Med drugim je bil  aktiven v slovenski katoliški misiji, kjer so se družili in delovali Slovenci, ki živijo v Švici in v kneževini Liechtensten.
Gospod Janko Kramberger  je bil ustanovitelj  in dolgoletni  predsednik slovenskega kulturnega društva dr. France Prešeren v Liechtensteinu. Društvo je sodelovalo z različnimi organizacijami  v Liechtensteinu in v Švici ter je  po svojih  močeh prispevalo k promociji Slovenije.
Janko Kramberger  je organiziral ali pomagal pripraviti številna srečanja predstavnikov Obrtne zbornice Lenart  s sorodnimi organizacijami v  Liechtensteinu, prav tako so po njegovi zaslugi v Liechtensteinu in v Švici nastopili  pevski zbori,  pevske skupine ter godba iz Lenarta. Sodeloval je tudi z drugimi društvi Slovencev v Švici in v Liechstensteinu ter  spletel tesne  vezi  z domovino. Prireditev  slovenskega društva in  slovenskih maš sta se večkrat udeležila tudi liechtensteinska kneginja in knez.
Letos je Janko Kramberger podaril občini Lenart  cimpračo  v Zavrhu, tako da  bo neprecenljiva kulturna dediščina preteklosti ohranjena tudi za prihodnje generacije.
Za uspešno delo v slovenskem društvu dr. France Prešeren v Liechtensteinu in za podaritev cimprače Občini Lenart prejme bronasti lenarški grb.

JOŽE KRAMBERGER iz Mozirja
Jože Kramberger se je  rodil leta 1941 na Stražeh. Osnovno šolo je obiskoval v Voličini. Pri 12-letih mu je umrla mati,  zaradi težkih razmer je hitro odrastel, kot pravi sam, odšel je od doma  in se v Šoštanju  izučil za zidarja. V prostem času je začel slikati, leta  1967 je odšel v Dravograd, kjer  se je zaposlil kot zidar.
Posvetil se je slikanju v najrazličnejših tehnikah in motivih. Strokovno mu je svetoval akademski slikar Karel Pečko. Slikarsko najbolj izpovedne so njegove upodobitve doživetij, ki jih nosi v sebi: otroštvo, okolje Slovenskih goric, dom, kruh.  Prav tako sta ga prevzelae krajina in tihožitja.
Slikarsko dovršeni   so tudi njegovi portreti, ki so znani po skladnosti z upodobljencem. Jože Kramberger je imel  veliko samostojnih slikarskih razstav širom po Sloveniji, sodeloval je na 106 skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Od leta 1987 je član Društva likovnih umetnikov Slovenije. Leta 2010 je prejel Zlato plaketo s priznanjem Občine Mozirje.
Gospod Jože Kramberger je  povezan z domačim krajem Voličino, zlasti z Osnovno šolo  Voličina in z župnijo Sv. Ruperta. Domačemu kraju je izkazal posebno pripadnost, saj je v preteklih letih župniji podaril svoja dela.  Posebno pozornost pa je osnovni šoli Voličina  namenil letos,  ob 260- obletnici organiziranega šolstva, ko ji je  podaril 17 svojih umetniških slik, ki krasijo učilnico, poimenovano po njem.
Za dosežke na področju likovne ustvarjalnosti, za podaritev  slik OŠ Voličina in župniji ter promocijo Slovenskih goric v slikarstvu  prejme Bronasti lenarški grb.

FRANC MEKE iz Lenarta
Planinsko društvo Lenart je bilo ustanovljeno leta 1974. Franc Meke se  je društvu že v začetku pridružil s prostovoljnim delom. Od včlanitve pa do danes je skrbel in še  skrbi za popularizacijo pohodništva, gorništva in varstva narave. Kot planinski vodnik prostovoljec ima več kot 30 letni staž. Od leta 2000 do lani  je bil predsednik Planinskega društva Lenart.  Člane in druge občane je  osveščal o lepotah gorništva, pomenu telesne aktivnosti in  spoznavanja novih krajev.  V lokalnem okolju,  v domači občini   in širše deluje v javno korist vseh generacij, od otrok do najstarejših. Franc Meke se je vrsto let trudil, da je društvo  živelo in je pridobival nove člane. Poleg rednih letnih pohodov je skrbel tudi za  organizacijo alpinistične in plezalne dejavnosti v našem kraju. Skrbel je, da so markacisti  vzdrževali planinsko pot od Zavrha do Svete Ana in Apač, ki je del Pomurske planinske poti in sodi pod okrilje Planinskega društva Lenart.
Franc ves čas  kot planinski vodnik,  predsednik  in član društva spodbuja prostovoljstvo, samostojnost pri izvajanju planinskih izletov, tovarištvo, kulturo, pa tudi disciplino in red.
Med pomembne aktivnosti, ki jih je  uvedel Franc Meke je vzgoja mladih planincev v vrtcu in osnovnih šolah. Še vedno skrbi za izvajanje dela  mladih planincev, v društvu je aktiven kot planinski vodnik A in D kategorije  ter markacist.
Franc je človek dobre volje, saj rad prepeva. Za dolgoletno ljubiteljsko kulturno ustvarjalnost je kot član Moškega pevskega zbora Obrtnik prejel več Gallusovih značk.
Za dolgoleten prispevek k razvoju planinarjenja in pohodništva, rekreacije, spodbujanja pozitivnega odnosa do narave in okolja ter dolgoletno prostovoljno dela v Občini Lenart, ki je širšega  družbenega pomena in v javnem interesu, prejme  Bronasti lenarški grb.

SREBRNI LENARŠKI GRB

IVICA ŠILEC iz  SP. VOLIČINE
Vrednote prostovoljstvo, požrtvovalnost, humanost in sosedska pomoč med ljudmi  so še vedno žive.
Ivica Šilec iz Sp. Voličine je prostovoljka vrsto let. Že v mladih letih je postala članica organizacije Rdečega križa, krvodajalka in humanitarna delavka.  Dejavna je v krajevni organizaciji Rdečega križa Voličina in v občinski organizaciji, bila je tudi članica republiškega odbora Rdečega križa Slovenije. S prostovoljnim humanitarnim delom  je pripomogla,  da se danes veliko občanov udeležuje krvodajalskih akcij.
V dolgoletni prostovoljni aktivnosti je bila od leta 1980 do leta 1986  ter od leta 2007 dalje predsednica krajevnega odbora v Voličini. V obdobju od 1985 do 2006 je bila predsednica občinskega odbora  Rdečega križa. V času od 2002 d0 2006 je bila članica republiškega odbora Rdečega križa Slovenije. Od leta 2015 pa je članica častnega razsodišča Rdečega križa Slovenije. Njen moto je pomagaj tukaj in zdaj, v  krajevni organizaciji Rdečega križa  že vrsto let pomaga tistim, ki so potrebni pomoči.
V imenu vseh, ki jim je gospa Ivica Šilec kadarkoli, na kakršen koli način pomagala, se zahvaljujemo za  požrtvovalnost in pomoč. Za dolgoletno prizadevno delo v organizaciji Rdečega križa prejme Srebrni lenarški grb. Hvala!

DRUŠTVO KMEČKIH ŽENA IN DEKLET LENART
Društvo kmečkih žena in deklet Lenart aktivno deluje že 30 let. Njihova dejavnost se odraža v ohranjanju starih običajev in tradicionalne podeželske kulinarike, po drugi strani pa v uvajanju novosti.
Pripravljajo izvrstna peciva, kruh, gibanice, potice in druge tradicionalne dobrote iz kmečkih kuhinj. Sodelujejo  na številnih prireditvah v lokalni skupnosti, drugod po Sloveniji in v tujini.  Posamezne članice   z jedmi in izdelki sodelujejo na  vsakoletni državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, kjer so prejele več priznanj. Skrbijo za izobraževanje, organizirajo  številne tečaje, delavnice,  predavanja  iz različnih  področij ter  strokovne ekskurzije.
Društvo sodeluje s številnimi organizacijami, s pogostitvami   obogatijo marsikatero prireditev, tako da njihove dobrote okuša širok krog ljudi. Pomembna je njihova povezanost s Kmetijsko gozdarskim zavodom Ptuj. Za ohranitev kulinarične dediščine je velikega pomena sodelovanje pri  projektu Slovenskogoriška gibanca. Rezultat tega projekta je knjiga, pri kateri so  sodelovale tudi članice društva.
Društvo kmečkih žena in deklet Lenart s svojim delovanjem prispeva  k promociji in uveljavitvi slovenskogoriških tradicionalnih jedi. Tudi k širitvi znanja,  trženju domače kakovostne hrane in obogatitvi tradicionalne slovenske kuhinje.
Društvo s svojim delovanjem  krepi zavedanje, da le doma pridelana in pripravljena hrana, obogatena z novim znanjem  in izkušnjami,  zagotavlja vrednote: kakovost, varnost, tradicijo in okus slovenskih živilskih izdelkov.
Ob 30-letnici uspešnega delovanja, za ohranjanje in  promocijo tradicionalnih slovenskogoriških jedi, za kulinarični prispevek k prireditvam v občini Lenart prejmejo Srebrni lenarški grb.

Zlati lenarški grb
OSNOVNA ŠOLA VOLIČINA
260 let organiziranega šolstva v Voličini priča, da so v teh krajih že nekdaj živeli ljudje duhovnih širin, ki so bili korak pred svojim časom in so v  razmerah, ki znanju, svobodomiselnosti, pravicam običajnih ljudi, niso bili naklonjeni, ustanovili šolo.
V času obstoja šole so se menjavali politični, gospodarski, družbeni sistemi, države, bile so vojne. Šola je obstala, ne le stavba, ali šola kot del državnega in družbenega sistema, ampak  kot temelj življenja v kraju, ki mu zagotavlja prihodnost in razvoj.
Standardi, ki jih dosega in si jih postavlja OŠ Voličina so visoki, kar se odraža tudi v delu in učnih uspehih učencev.
Učenci posegajo po priznanjih iz različnih predmetnih področjih,  redno  se uvrščajo na regijska, pa tudi državna srečanja na področju plesa, dramske igre, športa, posebej nogometa. Izbrani  so bili za naj športno šolo Slovenskih goric.
Zagotovo so zanesljiv pokazatelj znanja učencev in s tem strokovnega in prizadevnega dela učiteljev rezultati pri nacionalnem preverjanju znanju. V zadnjih desetih letih so učenci 9. razreda v povprečju pri vseh predmetih, dosegli boljše rezultat kot njihovi vrstniki na nivoju Slovenije.
Šola je že več let vključena v različne nacionalne projekte, kot so  Mreža učečih se šol, Od kakovosti k odličnosti, nazadnje še v projekt Formativno spremljanje, v okviru katerega je ena izmed razvojnih šol, ki pripravlja hospitacijske nastope za vse sodelujoče šole v projektu. Vrtec  in šola Voličina sta bila izbrana za sodelovanje v projektu NA-MA POTI v obdobju 2017 – 2022 kot implementacijski vzgojno - izobraževalni zavod  na področju naravoslovja in matematične pismenosti s poudarkom na spodbujanju kritičnega mišljenja in reševanja problemov.
Šola je bila več let  študijsko središče Zavoda republike Slovenije za šolstvo, enote Maribor za I. in II. vzgojnoizobraževalno obdobje,  oddelek podaljšanega bivanja,  za fiziko in šport.
Šola je odprta za nove ideje, pobude, dobro sodeluje s starši, krajem, društvi, občino in drugimi organizacijami, za javnost pripravljajo številne kvalitetne in  zanimive kulturne prireditve. Učencem nudijo kvalitetno in pestro ponudbo interesnih dejavnosti.
Omeniti velja bogato založniško dejavnost, saj so izdali že 4 knjige, pripravljajo peto in tako pomembno prispevajo k dokumentiranju zgodovine Voličine, šole, društev, krajevnega utripa v preteklosti in sedanjosti.  Od  leta 1999 izdajajo šolsko glasilo Šolarček.
Zagotovo so posebnost šole v Voličini tudi rože, ki vsako leto krasijo  zgradbo iz leta 1902.
Osnovna  Voličina ni le učilna zidana, ki posreduje znanje, ampak vzgaja otroke v samostojne,  kritično misleče, srčne in ustvarjalne ljudi. Spodbuja talente, odpira in širi obzorja ter pomaga tistim, ki so pomoči potrebni.
Krajevne skupnosti Voličina in Občine Lenart si  brez Osnovne šole Voličina ni mogoče zamisliti. Zato si ustanova in ljudje v njej za številne pomembne dogodke,  doprinose v preteklosti in sedanjosti, za izobraževanje in vzgojo številnih  generacij, prispevek k družbenemu in kulturnemu napredku kraja ob 260-letnici delovanja zasluži Zlati lenarški grb.