fbpx Na vsebino
Thursday, 09 June 2022 13:41

Osrednja slovesnost Knjižnice Lenart napolnila dvorano!

Foto: Maksimiljan Krautič Foto: Maksimiljan Krautič

»60 let tkanja družine bralk in bralcev v Slovenskih goricah. 60 let utripov informacij in domišljije v našem mestu. 60 let Knjižnice Lenart! Na poti razvoja, na poti do človeka.« smo ob jubileju napovedovali in vabili v Knjižnici Lenart. Praznovanje jubileja smo otvorili z osrednjim dogodkom, ki se je odvil v sredo, 8. junija, v večnamenski dvorani v Knjižnici Lenart. V goste smo povabili s. Nikolino Rop, častno občanko Občine Lenart, priznano slovensko kuharico in domačinko ter v njeni družbi spomnili na vrednost domače hrane. Naši gostji pa smo segli do srca z melodijami, ki jih je med dogodkom ubiral Harmonikarski orkester Siniše Čeha ob plesnih korakih Folklorne skupine KD Sv. Ana. Prizor rezanja domačega kruha ob zvokih harmonike pa je priklical spomine in orosil marsikatero oko.
Pred nabito polno dvorano sta spregovorila direktorica Knjižnice Lenart, Petra Kranvogel Korošec in župan Občine Lenart, mag. Janez Kramberger. »Brati je pomembno!« sta si bila enotna, kakor tudi, da je potrebno v sodobnem času iskati vedno nove poti do bralcev.
Tudi kolektiv knjižnice se je tega dne odel v folklorna oblačila, ki so jim jih posodile članice pevk ljudskih pesmi TD Sv. Trojica, plesalci folklore pri KD Ivana Cankarja Jurovski Dol in KD Destrnik. Na ta način smo s pristnimi domačnimi občutji do ljudi pospremili novo knjigo receptov, ki smo jih zbrali, uredili in oblikovali v Knjižnici Lenart. Knjiga Ke 'mo jeli? je združila besedo s kulinariko tudi s pomočjo vseh društev kmečkih žena in deklet v knjižnični mreži Knjižnice Lenart. Sodelovala so društva kmečkih žena in deklet ter gospodinj iz Benedikta, Cerkvenjaka, Lenarta, Svete Ane, Svetega Jurija, Svete Trojice in iz Voličine, ki so za potrebe knjige z nami delile svoje kuharske nasvete in prigode, po dogodku pa v družbi Marka Šebarta iz Društva vinogradnikov Lenart, poskrbele za pravo kulinarično doživetje.
V Knjižnici Lenart bo še veselo, zato ne zamudite tudi hjihovih prihodnjih dogodkov!