fbpx Na vsebino

KONTAKTNI PODATKI ŠTABA CIVILNE ZAŠČITE LENART
02 729 13 48 ali
obcina@lenart.si ali mobilne številke 041 496 994 in 041 654 931                        

#OstaniDoma #OstaniZdrav

Kulturno društvo » RADKO SMILJAN » Lenart

Vokalni kvintet Završki fantje

Ime ZAVRŠKI FANTJE smo povzeli po pesmi generala in pesnika Rudolfa Maistra, ki jo je spesnil v Zavrhu , kamor je rad zahajal. Vokalni kvintet Završki fantje je bil ustanovljen jeseni leta 1984. V teh letih se je zasedba kvinteta večkrat spremenila.

Današnji člani kvinteta so: Jože Golob – 1. tenor Darko Škerget- 2. tenor Branko Šober – 1. bas David Ornik – 2. bas Janez Perko – 2. bas

Strokovni vodja kvinteta Završki fantje je Darko Škerget.
Program Završkih fantov je zelo pester. Obsega številne slovenske ljudske in narodne pesmi, narodne pesmi drugih narodov ter umetne pesmi domačih in tujih skladateljev. Poleg številnih nastopov in koncertov, v teh letih jih je bilo preko 800, smo prirejali koncerte in nastopali na proslavah ter prireditvah širom po Sloveniji in tujini. Tako smo večkrat gostovali v Nemčiji, Avstriji, Madžarski. Med pomembnejša gostovanja sodita tudi dve turneji. Prva je bila v oktobru 1998 pri naših izseljencih v Kanadi, druga v januarju 2000 po Avstraliji.
Posebej smo ponosni na dve kaseti in zgoščenki. Prvo kaseto in zgoščenko z naslovom Tam, kjer se čuje pesem smo posneli ob 10. obletnici kvinteta. Ob 15. obletnici je izšla naša druga kaseta in zgoščenka, z naslovom Dobro jutro ljub ca moja. Na obeh so posnete tudi štiri narodno – zabavne skladbe, ob spremljavi instrumentalnega tria. Te smo uspešno prepevali na različnih festivalih: Narodno zabavni festival ansamblov s prostotonsko harmoniko in večglasnim petjem v Vurberku, kjer smo dobili 2. nagrado strokovne žirije in 3. nagrado občinstva ( prejeli smo Bronastega zmaja). Na ptujskem festivalu narodno – zabavnih ansamblov smo dosegli 2. nagrado strokovne žirije ( prejeli smo srebrnega Orfeja), na festivalu v Kidričevem pa 1. nagrado strokovne žirije ( prejeli smo Zlatega kurenta). Leta 2001 je Vokalni kvintet Završki fantje prejel priznanje Srebrni lenarški grb, ki je bilo podeljeno ob prazniku občine Lenart.

LUTKOVNO GLEDALIŠČE PIKA

Lutkovno gledališče PIKA deluje pod okriljem Kulturnega društva Radko Smiljan Lenart. Delujejo že 24 let. Čas beži, lutkarji in lutke pa se ne dajo – tako kot njihova zaščitnica – simbolni znak – Pika Nogavička švedske pisateljice Astrid Lindgren. Ostaja živahna, nagajiva in vedno v koraku z najmlajšimi. Tem načelom sledi tudi lutkovno gledališče, ki se ponaša z njenim imenom.
Članstvo se je v preteklih letih spreminjalo, sedaj šteje pet članov. To so: Kristina Travnekar, ki je vodja lutkovnega gledališča, Darka Zakelšek, Tinka Markoli, Srečko Pavlič in Silvo Safran.
Ustvarjalna pot je lutkarje zanesla marsikam. Sodelovali so na občinskih, območnih in državnih srečanjih lutkovnih skupin Slovenije. Prav na teh srečanjih so se stkale neprecenljive vezi med otroki, ljudmi in lutkarji, saj skrivajo lutkovne predstave in lutke sporočila, ki niso namenjena le otrokom, ampak tudi odraslim.Največje priznanje gledališču za trud in zagnanost so gotovo otroci, ki obiskujejo njihove predstave. Največja nagrada doslej pa je bilo gostovanje v Kanadi. Leta 1998 so na povabilo Kulturnega društva Mladi glas Planika iz Toronta v Kanadi odpotovali na gostovanje. 1995. leta je namreč v Lenartu gostovala Folklorna skupina Mladi glas Planika iz Toronta. Želeli so, da se tradicija nadaljuje, poglobi in da ostanejo vezi večne in trdne tudi takrat, ko jih bodo negovali naši nasledniki.
Člani Kulturnega društva Radko Smiljan Lenart in člani društva Mladi glas Planika iz Toronta so 25. oktobra 1998 podpisali svečano listino o medsebojnem sodelovanju in ohranjanju slovenske kulturne tradicije. Ta svečanost je potekala v dvorani v cerkvi pri Brezmadežni na družinskem večeru v Torontu. Navzoči so bili vsi člani Lutkovnega gledališča PIKA in vsi člani Vokalnega kvinteta Završki fantje. Spomini so nepozabni.
Leta 1998 so lutkarji praznovali 20- let delovanja v občini Lenart. Ob tem jubileju so izdali kaseto lastne izvirne glasbe in besedil izpod peresa člana Srečka Pavliča in Tinke Markoli ( takrat še Pavlič ) . Kaseta Pesmice iz Pikine skrinje je bila izredno dobro sprejeta pri otrocih, ki jim je bila namenjena. Kasete so pošle, nabralo se je že nekaj novih pesmi in lutkarji razmišljajo o novem projektu.
Leta 2003 bo 25 – letni jubilej delovanja in kaj pripravljajo ? Pustimo se presenetiti. Lutke in lutkarji Vas bodo popeljali v čudoviti svet domišljije, ljubezni in prijateljstva.

V kolikor si želite uporabljati vtičnike socialnih omrežij, morate sprejeti piškotke.