fbpx Na vsebino

Završki cekor - Maistrova klet na Zavrhu

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Screenshot 2021 04 15 at 18.45.37

Naziv operacije: ZAVRŠKI CEKOR - MAISTROVA KLET NA ZAVRHU 

AKRONIM: ZAVRŠKI CEKOR
Vodilni partner
: Občina Lenart

Partnerja: Mišel Vugrinec  s.p. in Turistično društvo Rudolf Maister - Vojanov Zavrh

SKLAD: EKSRP

Celotna vrednost projekta: 53.524,27 EUR

Predviden znesek sofinanciranja:  39.951,96 EUR

Povzetek operacije:

Završki CEKOR razvija dve novi promocijski zgodbi za oživitev turistične destinacije:

Zgodba Završki CEKOR (prostor / fizični ceker z Zavrha, pomen torbe za živila) in
2. zgodbo Zavrh = kraj, kjer je oddih in povrnitev moči iskal Rudolf Maister, saj je prav tu dobro vino, odlična kulinarika, odprti ljudje in naravne lepote, ki povrnejo moči in nahranijo dušo za nove podvige ali pa za pisanje pesmi (izkorišča moment 100 letnice vojaške akcije v letu 2018 in na novo urejeno Spominsko sobo v Štupičevi vili nad Završkim CEKOR-jem). 

Završki CEKOR razvija in gosti programe in vsebine primerne za družinski turizem ter je usmerjen v ciljno skupino urbanih turistov (Lenart, Maribor, Ptuj). Završki CEKOR izkorišča danost potenciala Zavrha kot turistično privlačne točke, ki mu doda potrebno urejeno okolje z manjkajočo osnovno, specifično gostinsko ponudbo in dodatno zanimivo vsebino.

Preko tega najprej z vsebinami privablja lokalno prebivalstvo, da ga prične doživljati kot svojo 'dnevno sobo na prostem', vzgaja prebivalce v duhu turističnega vodiča ob morebitnem srečanju s turistom. Ob dosegu cilja povečanja obiska lokalnih prebivalcev in turistov dosega nadaljnje cilje.

Završki CEKOR nadgrajuje mrežo LAS Ovtar in ohranja delovna mesta in pospešuje prodajo lokalnih ponudnikov. Omogoča nov prostor in metode promocije in pospešene prodaje izdelkov lokalnih obrtnikov (povezava z turisti, predstavitev obrti in izdelkov ob večjih dogodkih …), na atraktivni lokaciji z velikim dosegom obiskovalcev. Obrtniku ponuja nova modela prodaje: nabor izdelkov v košari iz lokalne trgovinice in spletna aplikacija z zbranimi izdelki, s tem dosega cilj še cilj preglednosti in enostavnosti naročanja za porabnika.

Nudi podporo lokalnim ponudnikom izdelkov in storitev preko sistematičnega zbiranja podatkov o ustreznosti in pomanjkljivosti produktov ter potrebah potrošnikov; hkrati razvija ideje za integralne turistične produkte.

Završki CEKOR kot izobraževalno središče preko delavnic za zainteresirano publiko prenaša znanja stare obrti in etnološke dediščine primarno na mlade in tudi na zainteresirane ter obiskovalce.

Završki CEKOR pri izvajanju vsebin sledi konceptu Zero Waste, s katerim zagotavlja čim manjšo okoljsko obremenitev pri izvajanju aktivnosti ter direktno pot od ponudnika do porabnika in razvoj lokalne samozadostnosti.

Cilj operacije:

Zavrh in Lenart z okolico bo s tem pridobil izletniško točko z izbrano gostinsko ponudbo, izobraževalnimi programi v povezavi s kulturo in etnologijo ter urejeno okolico z motoričnimi igrali, ki bo na Zavrh pritegnila množico obiskovalcev, tudi turistov, lokalnim prebivalcem pa nudila 'dnevno sobo' regije za vsakotedenski počitek na prostem. Lokalni obrtniki, umetniki in pridelovalci hrane bodo imeli bistveno boljši doseg do končnega porabnika preko novih modelov Završkega CEKOR-ja, mladi iz vključenih šol pa dostop do zanimivih izobraževalnih vsebin.

Glavne aktivnosti:

V Završkem CEKOR-ju bodo potekale aktivnosti:

Načeloma vsak vikend od marca do novembra ter tudi druge dni v sezoni, ko se pričakuje obisk turistov ali obiskovalcev, bo na izbiro osnovna ponudba izdelkov (tudi suhe hrane – kruh, sir, klobase, gibanica) in gostinskih storitev.

Izobraževalna ponudba bo na voljo šolam tudi med tednom, po predhodnem dogovoru. Izvajane bodo delavnice po naročilu šol (tehniški, kulturni dnevi, zaključni izleti), usmerjene bodo v predajanje znanja tradicionalne obrti s strani siceršnjih ponudnikov, vključenih v Završki CEKOR.

Tedensko bo čez vikend izvajan prevzem izbranih lokalnih izdelkov v Završkem CEKOR-ju (naročenih preko aplikacije spletne strani).

Obstoječi tradicionalni dogodki bodo obogateni z dodatnimi vsebinami in ponudbo, dodane bodo še dodatne intenzivne večdnevne vsebine v izvedbi Završkega CEKOR-ja.

Izvedeni bodo dvodnevni dogodki v režiji Završki CEKOR, predvidoma ob začetku in koncu sezone, ki bodo naslavljali tudi urbane obiskovalce.

Završki CEKOR bo velik poudarek namenil tudi promociji in kontinuiranem delovanju preko socialnih omrežij, saj je ciljna skupina (mlade družine, urbani turisti) specifično naravnana na percepcijo turističnih produktov in točk preko teh (instagram, facebook …), za kar bo naročena profesionalna storitev. Kot dopolnitev dejavnosti služi tudi ureditev motoričnih igral.

Končni cilj operacije Završki CEKOR je povečanje obiska Zavrha do točke, kjer je ustvarjeno dovolj obiska in prometa z dobrinami in gostinsko ponudbo, da lahko Završki CEKOR po operaciji samostojno finančno deluje, predvideno je vsaj eno delovno mesto.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.
Ukrep LEADER (19.2)

Dodatne informacije:

https://www.program-podezelja.si/sl/

www.rasg.si

V kolikor si želite uporabljati vtičnike socialnih omrežij, morate sprejeti piškotke.