• Lenart
 • Varuh vinogradov - OVTAR
 • Voličina

Novice

 • Ponovni požar v sortirnici odpadkov Salomon v Lenartu
  Ponovni požar v sortirnici odpadkov Salomon v Lenartu

  V petek, 19. aprila, nekaj pred 18. uro je ponovno zagorelo v sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu. Ogenj je v obratu z odpadki zajel odpadni material, papir, plastiko in kovinske dele. Požar so pogasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Lenart, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Benedikt, Gočova, Voličina, Cerkvenjak, Osek, Selce, Sveta Ana in Ptuj. Na požarišču sta bila tudi predstavnika Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Ladislav Küčan in Robert Ferlinc, ki sta vzela vzorce vode in opravila meritve kakovosti zraka okoli mesta požara in širše. Povedala sta, da po prvih meritvah ni bilo zaznati vplivov požara na kakovost zraka. Meritve zemljin in vzorci vrtnin se bodo opravili v prihodnjih dneh in o rezultatih vas bomo sproti obveščali.
  pozar1Kraj požara si je v petek zvečer ogledala tudi Simona Perčič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje in po ogledu povedala: "Stanje je pod nadzorom. Iz Agencije RS za okolje smo dobili poročilo, da se dim v času največje gostote ni valil proti Lenartu ampak v nasprotni smeri. Preko noči se lahko smer spremeni, vendar je vse pod nadzorom. Prebivalcem Lenarta in okoliških krajev svetujemo, da zapirajo okna, vsaj toliko časa da se dim razkadi. Če vidite prah na okenskih policah tega izperite z detergentom. Če je prah na igralih naj se otroci na njih ne igrajo dokler se to ne očisti. Kar se tiče vrtin pa počakajte, vsaj nekaj dni, da dobite navodila nacionalnega laboratorija, ko bodo analizirali vzorce. Kar se tiče kapnic tudi te vode ne uživajte, dokler ne bodo opravljene analize."
  Dogajanje je spremljal tudi župan mag. Janez Kramberger, ki je po končanem požaru povedal: "Zahvaljujem se vsem gasilkam in gasilcem, ki so sinoči sodelovali pri gašenju požara v podjetju Salomon. Hvala policistom PP Lenart za varovanje območja. Hvala reševalni službi ZD Lenart za urgentno pomoč poškodovanim. Hvala tudi zdravnici dr. Simoni Perčič in njenim sodelavcem iz Nacionalnega inšituta za varovanje zdravja za navodila in hitre analize zraka. Zahvaljujem se poveljniku Civilne zaščite g. Francu Krivcu in sodelavcem občinske uprave za koordinacijo pri reševanju."
  Župan pa je tudi že najavil sklic 1. izredne seje Občinskega sveta Občine Lenart, ki bo potekala predvidoma v četrtek, 25. aprila 2019, ob 16. uri v sejni sobi 21/I. Osrednja točka izredne seje bo "Požara v družbi Salomon d.o.o. - obrat Lenart".
  (foto: Maksimiljan Krautič)

  Izjava za javnost, 20. april 2019

  Navodila občanov ob požaru

 • Minister za okolje in prostor Simon Zajc obiskal občino Lenart in si ogledal pogorišče centra za ravnanje odpadkov Salomon d.o.o.
  Minister za okolje in prostor Simon Zajc obiskal občino Lenart in si ogledal pogorišče centra za ravnanje odpadkov Salomon d.o.o.

  Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je sestal z županom Občine Lenart Janezom Krambergerjem in ostalimi predstavniki občine, intervencijskih služb in civilne iniciative ter si ogledal pogorišče Centra za ravnanje odpadkov Salomon d.o.o.
  Delovnega sestanka z ministrom so se poleg župana, mag. Janeza Krambergerja udeležili tudi direktor občinske uprave Martin Breznik, podžupan Franci Ornik, podžupanja Urška Možina, Avgust Zavernik iz lenarške občinske uprave, predstavnik Civilne iniciative narava Slovenskih goric, Srečko Pavlič, Blaž Puž, član Komisije za naravo v javnem prostoru, Franc Krivec, poveljnik Civilne zaščite občine Lenart in Leopold Omerzu, poveljnik Gasilske zveze Lenart.

 • Sporočilo za javnost v povezavi s požarom v podjetju Salomon d.o.o. (prej Papir servis d.o.o.) v Lenartu

  V Občini Lenart smo na nevarnosti opozarjali že od vsega začetka delovanja te družbe na tej lokaciji. Ker Občina Lenart ni bila pripoznana kot stranka v postopku pridobitve dovoljenja za delovanje tega obrata v Lenartu smo to pravico iskali celo pred Upravnim sodiščem. Kljub vsem zapletom in ignoriranjem naših bojazni in opozoril s strani pristojnih služb danes žal z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da so ta bila utemeljena. Še bolj nas skrbi, ker smo na nevarnost opozarjali in so bila naša utemeljena opozorila očitno povsem spregledana in preslišana.  Že po dogodkih v Kemisu smo podjetje Salamon d.o.o. ponovno pozvali, da nam predložijo požarne načrte, vendar razen kratkih odgovorov in zagotovil vodilnih, je podjetje na pobude in predloge lokalne skupnosti vedno neodzivno.

Napovednik

 • Minister za okolje in prostor bo obiskal Občino Lenart in si bo ogledal pogorišče Centra za ravnanje z odpadki Salomon d.o.o.

  Minister za okolje in prostor  bo obiskal Občino Lenart in si bo ogledal pogorišče Centra za ravnanje z odpadki Salomon d.o.o.
  V zvezi  s požarom  v podjetju Salomon d.o.o bo jutri, v petek, 19. aprila 2019 potekal delovni sestanek med predstavniki Občine  Lenart in ministrom za okolje in prostor, Simonom Zajcem. Minister  za okolje in prostor RS  se je o stanju po požaru informiral po telefonu že v nedeljo, ko sta se si prve informacije  o dogodku  izmenjala z županom mag. Janezom Krambergerjem. Na podlagi predhodnega poziva in povabila bo minister jutri, v petek, 19. aprila   obiskal Občino Lenart v zvezi s požarom v podjetju Salomon d.o.o.. Sestal se bo z županom mag. Janezom Krambergerjem.   Delovnega sestanka z ministrom se bodo udeležili tudi direktor občinske uprave Martin Breznik, podžupan Franci Ornik, podžupanja Urška Možina, predstavnik Civilne iniciative narava Slovenskih goric, Srečko Pavlič in  Blaž Puž, član Komisije  za naravo v javnem prostoru.
  Po sestanku si bo minister ogledal pogorišče Centra za ravnanje z odpadki Salomon d.o.o. 
  Na včerajšnji seji  Odbora za komunalno in gospodarsko infrastrukturo,  varovanje okolja in urejanje prostora so bili v zvezi s požarom sprejeti sklepi, ki so bili že danes, 18. aprila posredovani Ministrstvu  za okolje in prostor RS, pristojnim inšpekcijskim službam in podjetju Salomon d.o.o.

  Sklepi odbora  in dopis ministru so v prilogi:
  - dopis
  - sklepi odbora

 • Uporaba možnarjev, karbida in drugih naprav za pokanje v času Velikonočnih in prvomajskih praznikov

  Približuje se velikonočni čas, praznik veselja, upanja, življenja, blagoslova velikonočnih jedil. Velika noč je tudi čas miru,  posvečen družini, ki se zbere ob pogrnjeni mizi, ob  uživanju velikonočnih jedi. Velikonočni prazniki predstavljajo tradicijo. Večina šeg in navad je prijetnih, takih ki razveselijo in  zbujajo prijetne občutke. V Sloveniji je  ob veliki noči  tradicija streljanja z možnarji, karbidom in drugimi napravami. Zakonodaja v velikonočnem času to streljanje izjemoma dovoljuje, ob upoštevanju varnostnih ukrepov in na način, da ni ogrožen javni red in mir, zdravje in življenje ljudi ter živali. Tradicija streljanja se je ohranila tudi v času prvomajskih praznikov, ki je čas druženja in sprostitve. Zavedati se moramo, da   streljanje povzroča strah, vznemirjenje, občutek ogroženosti pri ljudeh in živalih. Ne pozabimo na dojenčke, otroke, starejše, bolne, domače živali, ptice in druge divje živali, ki živijo v našem okolju.
  Pri uporabi sredstev in naprav za pokanje BODIMO ZMERNI, STRPNI IN OBZIRNI! Mirno, veselo in blagoslovljeno veliko noč ter prijetno praznovanje prvega maja želimo!

  Občina Lenart

 • Obvestilo o označevanju dreves ODKAZILO pomlad 2019

Obvestila

Iskalnik

Video

Virtualni sprehod

virtual

Zasedenost dvoran

April 2019
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Vizitka

OBČINA LENART
Trg osvoboditve 7
2230 Lenart v Slovenskih goricah
Telefon:
02 729 13 10 - glavna pisarna
E pošta: obcina@lenart.si
ID za DDV: SI 68458509
Matična številka: 5874254
TRR: IBAN SI56 0125 8010 0010 543 (BANKA SLOVENIJE)
Uradne ure:
Pon., tor. , čet.: 8 -11. in 12. -15. ure 
Sreda: 8. - 11. in od 12. - 17. ure 
Petek: 8. - 11. in od 12. do 13. ure

Obrazec za prijavo