fbpx Na vsebino
Petek, 05 Avgust 2016 09:37

DUO CLEAROBSCURE, ALEKSANDRA BAJDE IN EMRET SIHAN KALELI, koncert

PETEK, 5. AVGUST, GLASBENA ŠOLA LENART, 21.00

Clearobscure je projekt dveh mladih umetnikov, Aleksandre Bajde iz Lenarta in Emreta Sihana Kalelija iz Ankare. Z združevanjem različnih vplivov svojih glasbenih okolij ustvarjata hibrid sodobne klasične in improvizirane glasbe. Iz jazza jemljeta  elemente improvizacije in spontan odziv, hkrati pa uporabljata svobodo v osebnem izrazu.

Obsežna paleta  barv sodobne glasbe, izvedenih z uporabo  nekonvencionalnih klavirskih in vokalnih tehnik, je ena od značilnih lastnosti njunih skladb. Nastop vključuje tudi določene kretnje in gibe, s katerimi ustvarjata vizualno dimenzijo, ki stopnjuje doživljanje njune glasbe.
Aleksandra Bajde iz Lenarta je  na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor zaključila 10 let violine, 6 let klavirja in 3 leta klasičnega petja. Leta 2011 je diplomirala iz jazz petja na Konservatoriju v Amsterdamu,  leta 2013 je zaključila dodiplomski študij mednarodnih odnosov  in sociologije na Amsterdam University Collegu, leta 2014 pa  trojezični magistrski študij na Advanced European and International Studies na Evropskem inštitutu v Franciji. Sodelovala jE pri različnih projektih v Sloveniji in tujini. Zaposlena je  kot vodja projektov pri European Federation of National Youth orchestras na Dunaju in opravlja drugi magisterij kompozicije na Anton Bruckner Privatuniversität v Linzu.

Emre Sihan Kaleli je turški skladatelj in komponist. Leta 2010 je diplomiral iz kompozicije na Državnem konservatoiju v Uzbekistanu,  leta 2012 je zaključil magisterij na Konservatoriju v Amsterdamu, sedaj pa  opravlja postmagisterij iz kompozicije na Kunstuniversität Graz. Deluje kot svobodni skladatelj. Njegove skladbe so bile izvedene na prominentnih festivalih v Nemčiji, Švici, Nizozemski in Turčiji.

Organizator: Občina Lenart