fbpx Na vsebino

KONTAKTNI PODATKI ŠTABA CIVILNE ZAŠČITE LENART
02 729 13 48 ali
obcina@lenart.si ali mobilne številke 041 496 994 in 041 654 931                        

#OstaniDoma #OstaniZdrav

Četrtek, 01 September 2016 09:10

Otvoritev razstave likovnih del

Dragi prijatelji likovne umetnosti! Vabljeni na otvoritev razstave likovnih del, ki so jih ustvarile členice in člani Andragoške likovne skupine iz Voličine, pod vodstvom Martine Golije. Razstavo so poimenovali LES JE LEP.  Odprtje razstave bo v petek, 2. septembra 2016, ob 18. uri v Avli Jožeta Hudalesa, v prostorih Občine lenart.

V LENARTU SE PRVIČ PREDSTALJA  ANDRAGOŠKA  LIKOVNA  SKUPINA IZ VOLIČINE Z MOTIVOM: LES JE LEP. DOVOLITE MI, DA DAJPREJ PREDSTAVIM AVTORJE DANAŠNJE RAZSTAVE, TO SO: BRONJA,  DARINKA, HELEN, JOŽICA, MARIJA, MARICA, ZLATKO, MOJCA…IN MOJA MALENKOST…
Z MOTIVOM LES JE LEP, SMO SE UKVARJALI ZADNJI DVE LETI. SPOPRIJELI SMO SE Z ODKRIVANJEM ZAPLETENIH SKRIVNOSTI LESA, V KATEREM SE SKRIVAJO NEIZMERNE MOŽNOSTI  OBLIKOVANJA SKORJE ALI POD NJO  ZASTRTIH OBLIK, ČE JIH  SPLOH OPAZIMO.  TO ZAVESTNO OPAZOVANJE  OBLIK V NARAVI , KI SE BOHOTIJO  V NEIZMERNEM BOGASTVU OBLIKOVNEGA RAKOŠJA. PRED TEM SMO NA V NEKAJ LETIH druženja OBRAVNAVALI  MOTIVE  Z NASLOVI –TIHOŽITJE, CVETLIČNI ŠOPKI, KUPOLE BAROČNIH ZVONIKOV, IGRE Z BARVNIMI PLOSKVAMI… PONAVADI SE z VSAKIM MOTIVOM UKVARJAMI PRIBLIŽNO  DVE LETI. SREČUJEMO SE LE ENKRAT TEdeNSKO PO 2 uri, KAR JE ZA NADGRAJEVANJE  ZNANJ O BARVNem spektru, ZAKONITOSTIH LIKOVNE TEORIJE IN SPRETNOSTIh V OBVLADOVANJU POTEZ S ČOPIČI  V RAZLIČNE SMERI LIKOVNEGA PROSTORA, PRI TEM PA JE TREBA UPOŠTEVATI TUDI VSE DRUGE ZAKONITOSTI LIKOVNE  GOVORICE, ZATO  NAM ZA NADGRAJEVANJE KVALITETNEGA ZAKLJUČKA  IZDELKA ZMANKUJE ŠOLSKEGA ČASA, VENDAR SO UDELEŽENCI IN UDELEŽENKE SREČANJ ZELO DOJEMLJIVI ZA VSE POBUDE IN KOREKTURE MENTORICE, ZATO PRIDNO DOPOLNJUJEJO V ŠOLI NEDOKNČANA DELA,TUDI DOMA.
NAŠA ŠOLSKA  SREČANJA TEMELJIJO LE NA TEM, DA SLUŠATELJI DOBIJO OSNOVNO IDEJO ZA DELO Z DOLOČENIM MOTIVOM IN NAJPRIMERNEJŠIMI VARIANTAMI ALI REŠITVAMI ZA KVALITETO  LIKOVNEGA DELA. KONČNE INDIVIDUALNE  IZPOVEDI SO PREPUŠČENE  POSAMEZNIKOM, NJIHOVI DOMIŠLJIJI, INTRESOM IN PRIPRAVLJENOSTI ZA POGLABLJANJE MOŽNOSTI NAJBOLJŠEGA ZAKLJUČKA LIKOVNE TEMATIKE, TO PA DOSEGAMO  Z ANALIZO IN POPRAVKI DOMAČIH DEL V RAZREDU. ZAGOTOVO  STE OPAZILI, DA SO MED POSAMEZNIMI DELI VELIKE RAZLIKE,  PRI IZOBORU MOTIVA, V. KOMPOZICIJI, V BARVNEM KONTRASTU ALI V  INOVATIVNEM ISKANJU LESNIH STRUKTUR.itd.     MISLIM, DA POSAMEZNIH DEL NI POTREBNO   OPISOVATI  ŠE Z  BESEDAMI, KER SO DELA SAMA DOVOLJ  zgovorna.  SICER PA  MISLIM, DA NOBENO LIKOVNO DELO NE POTREBUJE BESEDNE RAZLAGE ALI TOLMAČENJA-BITI MORA SAMO DOVOLJ PREPRIČLJIVO, DA VPLIVA NA ČUSTVA GLEDALCEV, VSEENO NA POZITIVNA ALI NEGATIVNA RAZPOLOŽENJA. MNOGOKRAT SEM POSLUŠALA  UVODNE PREDSTAVITVE URADNIH GOVORCEV, KI SO » POGRUNTALI« V DELIH UMETNIKOV VSEBINE, O KATERIH AVTOR  NI RAZMIŠLJAL ALI ZAVESTNO UPODABLJAL. RES PA JE ,DA SE LIKOVNO NEIZOBRAŽEN GLEDALEC NE MORE ZANAŠATI LE NA SVOJ OKUS, KAJTI OKUS NI PRIROJENA, TEMVEČ PRIVZGOJENA IN NAUČENA ČLOVEKOVA VRLINA.      ZATO SO VSI DANAŠNJI RAZSTAVLJALCI VREDNI POHVALE, DA SO SE ODLOČILI ZA DODATNO LIKOVNO  IZOBRAŽEVANJE, KI GA VSAKO ŠOLSKO LETO OBOGATIMO TUDI S STROKOVNIMI EKSKURZIJAMI IN OGLEDI GALERIJ V VEČJIH MESTNIH SEDIŠČIH,  IN USPEH TEGA JE VIDEN NA DANAŠJI RAZSTAVI.       VESELI ME TUDI TO, DA SO SI SLUŠATELJI S SVOJIMI SLIKAMI OKRASILI IN  OBOGATILI PRAZNE ZIDOVE  V PROSTORIH  DOMOVANJA.
ZA KONEC BI SPOŠTOVANO PUBLIKO VSEENO OPOZORILA NA RAZLIKE V KVALITETAH  DEL  POSAMENIH AVTORJEV, SAJ  NEKATERI SLIKAJO ŽE VRSTO LET, S SPRETNEJŠIMI OSEBNOSTNIMI STVARITVAMI, DRUGI  SO SE NAM PRIDRUŽILI  ŠELE PRED DVEMA ALI TREMI LETI, ZATO SPOŠTOVANO PUBLIKO PROSIM ZA RAZUMEVANJE IN  VEĆJO TOLERANCO PRI OCENJEVANJU UMETNIŠKEGA STVARITELJSTAVA ZAČETNIKOV.     POUDARITI ŠE MORAM, DA SO TE TEDENSKE URE POSTALE SREČANJA  LJUDI ENAKIH INTERESOV  IN LIKOVNO USTVARJANJE JE POSTALO VESELJE IN SPROSTITEV OD VSAKDANJIH ŽIVLJENJSKIH  SKRBI. SKRATKA,  IMAMO SE FAJN!

MARTINA GOLIJA