Torek, 18 April 2017 15:06

Razstava ilustracij in karikatur slikarja Radka Oketiča

Spoštovani! Vabljeni na otvoritev razstave ilustracij in karikatur, slikarja RADKA OKETIČA,ki bo v petek, 21. aprila 2017, ob 17.30 uri v Avli Jožeta Hudalesa, v prostorih Občine Lenart, na Trgu osvoboditve 7.Dogodek bodo popestrili učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnična šola Lenart in Aleksandra Papež.

Karikature v akvarelni tehniki, ki bodo razstavljene v Avli Jožeta Hudalesa, so originalne podobe, večinoma so nastale kot ilustracije za knjigo Slovenske folklorne pripovedi, pregovori, zbadljivke in šaljivke. Karikatura je posebno področje likovne izpovednosti, ki na navidezno lahkoten način komentira, osvešča in hkrati zabava gledalca. Razstavljena dela izkazujejo različen slikarski pristop in različno zajemanje vsebinskosti. Oketičev slogovni način ostaja prepoznaven, četudi se avtor pri izvedbi poslužuje načinov, ki so v likovnem smislu precej neenotni, je k razstavi zapisal Dejan Mehmedovič iz Galerije Insula.Igriv, zbadljivo humorističen, ponekod sarkastičen in grotesken

Oketič je akvarelist, ki obvlada in izkorišča vse možnosti te slikarske tehnike. Presežnost, ki jo v njegovem delu zaznamo, pa sega v polje izraznosti. Tu je vseskozi v ospredju prepletanje racionalnega in emotivnega. Umetnikov idejni koncept podpira in razkriva spoznanje, ki se je skozi čas nabralo med ljudmi. Zaveda se tudi problemov sedanjosti. Njegovo sporočilo je razumsko premišljeno zastavljeno in se večinoma ne omejuje v neposredno upodobljeni zgodbi, ampak razpravlja o izbrani tematiki precej širše. V etnološko obarvani likovni obravnavi pa svojo izpoved predstavi tudi s čustvenega zornega kota.

Na videz igriv, zbadljivo humorističen, ponekod sarkastičen in grotesken je Oketičev predstavni način, a je hkrati tudi izrazno prodoren. Oketič pa ni nikoli cinik, ampak prej idealist in optimist. Humor nam v krutosti realnega in v slabosti človeškega odkriva zabavni del, je še zapisal Mehmedovič.

Radko Oketič (1953) je imel več samostojnih razstav, sodeloval je tudi na skupinskih razstavah in likovnih kolonijah doma in v tujini. Za svoje ilustracije in karikature je prejel več nagrad. Živi in dela na Krasu, na Danah pri Sežani.