fbpx Na vsebino
Petek, 12 Avgust 2016 18:30

Tekmovanje oračev Podravja pri Lenartu

Najboljši orači se vsako leto pomerijo na regijskih, državnih in svetovnih tekmovanjih oračev, letošnje tekmovanje oračev Podravja je bilo 12. avgusta na njivi podjetja Žipo Lenart d.o.o. v Zamarkovi pri Hrastovcu. Poleg tekmovalnega dela so organizatorji Kmetijsko gozdarska zavoda Maribor in Ptuj, Strojni krožek Klas Lenart ter Občina Lenart, pripravili tudi zanimiv spremljevalni program s strokovnim predavanjem, prikazom obdelave tal z različnimi sodobnimi stroji ter ogledom setvenih poskusov.

Dogajanje so z oranjem popestrili tudi starodobni traktorji, prisotni župani podravskih občin pa so se poskusili še v oranju z konjsko vprego. K dobro organizirani prireditvi je svoje prispevala tudi Ovtarjeva ponudba na stojnicah ob tekmovališču.
Pri ocenjevanju oranja na tekmovanjih sodniki ocenjujejo različne elemente, kot so odpiranje brazd, izdelava krone, priprava setvenice, razdrobljenost in naleglost brazd, ravnino oranja, izdelavo razora, enakomernost vhodov in izhodov na parcelo, vse skupaj pa tvori skupno oceno posameznega tekmovalca. Pri oranju z obračalnimi plugih je največ točk zbral Peter Majal, ki je slavil pred Matijo Lešnikom (oba SK Orač Rače), tretje mesto je osvojil Bojan Elbl, četrto pa Matej Flašker (oba SK Klas Lenart). Tudi v tekmovanju z plugi krajniki so se najbolje odrezali orači iz Rač, zmagovalec je postal Tomaž Divjak, pred bratom Jernejem (oba SK Orač Rače), tretji pa je bil Matej Vuk (Srednješolski center Ptuj). Najboljša orača iz vsake kategorije sta si priborila nastop na 60. državnem tekmovanju oračev, ki bo 16. in 17. septembra 2016 pri Novem mestu.