fbpx Na vsebino
Petek, 19 Avgust 2016 09:40

BLAGOSLOV ZELIŠČ V VOLIČINI

15. avgust je praznik Marijinega vnebovzetja, znan tudi kot veliki šmaren, velika maša, šmarno ali velika gospojnica. Gre za enega največjih krščanskih praznikov, ki so ga slavili že v apostolskih časih, saj se na ta dan krščanska Cerkev spominja Marijine smrti in njenega vnebovzetja.

Na ta dan so nekoč blagoslovili zelišča. V cerkev so prinašali šopke raznih rož in zelišč, ki jih je duhovnik blagoslovil s posebnim obredom. Te so potem ljudje shranjevali doma, da bi jih branili pred ognjem in strelo. Zatikali so jih v hleve, mešali med krmo za živino in žitno seme, jih polagali zakoncem in otrokom v postelje. Blagoslov zelišč se je najdlje ohranil v Prekmurju.
Običaj blagoslova zelišč so letos že sedmpripravili v Voličini in je postal pravi zeliščarski praznik. Pobudnik in organizator zeliščarskega dogodka je skupina zeliščark iz Voličine, ki urejajo tudi Učne vrtove pri sv. Rupertu, svoje znanje prenašajo na otroke iz OŠ Voličina, sodelujejo pri dobrodelnih akcijah in skozi vso leto pripravijo vrsto dogodkov, ki prispevajo k polepšanju kraja in so v dobro ljudi.
Dan pred praznikom, 14. avgusta, so zeliščarke, domačinke in domačini iz nabranih zelišč izdelovali šopke za blagoslov. Zelišča so nabrale zeliščarke, nekaj trav, cvetlic in raznovrstnih zdravilnih zelišč pa so prinesli tudi drugi ljudje. pripravili so več kot 600 šopkov. Pravijo, da so jih izdelali z dobro voljo, sedem različnih zelišč je bilo povezanih v šopke, simbolno so predstavljali vonj kruha, domačo pesem, dobro voljo, zdravje… Izdelovanje šopkov so s pesmijo popestrili ljudski pevci iz Selc.
Zeliščni šopki so bili razstavljeni v cerkvi sv. Ruperta, kjer je domači župnik Jože Muršec na dan Marijinega vnebovzetja pri obeh mašah blagoslovil zelišča.
Po maši so domače ljubiteljice zelišč delile šopke. Pripravile so tudi vrsto zeliščnih likerjev, čajev, spekle so peciva in kruh z zelišči in semeni, kar je privabilo ljudi, ki so se zadržali v prijetni družbi.
Blagoslov zelišč v je v Voličini postal lep farni in ljudski praznik, ki poudarja pomen zdravilnih zelišč in bogastvo zdravja ter privabi veliko ljudi. Zeliščarke se zahvaljujejo vsem, ki kakorkoli pomagajo pri pripravi zeliščarskega praznika in ohranjanju tega lepega običaja.
Od lanskega leta je blagoslov zelišč povezan tudi z UČNIMI VRTOVI PRI SVETEM RUPERTU, ki krasijo okolico cerkve in župnišča in vabijo, da spoznate bogastvo,raznolikost zelišč, in cvetja ter drugih rastlin.