Hitre povezave

Ponedeljek, 20 Februar 2017 16:22

KAM USODA JIH JE PELJALA? Slovenci na bojiščih 1. Svetovne vojne

RAZSTAVA

KAM USODA JIH JE PELJALA? Slovenci na bojiščih 1. Svetovne vojne

NA OGLED V AVLI JOŽETA HUDALESA, V PROSTORIH OBČINE LENART

Slovenski fantje in možje so se v 1. svetovni vojni bojevali v avstro-ogrski armadi na različnih evropskih in bližnjevzhodnih vojskovališčih kot pripadniki pehote, topništva, mornarice, letalstva in drugih njenih rodov. Njih trpljenje in smrt na bojnih poljanah, bivanje v ujetništvu (od Anglije, Rusije do daljnega vzhoda) so največkrat ostali v spominu posameznikov, kajti večina jih je pripadala državo Avstro-Ogrski, ki je bila v tej vojni poražena in razkosana med zmagovalke: Kraljevino Srbijo, kasneje Državo Srbov, Hrvatov in Slovencev ( oz. Kraljevino Jugoslavijo), Kraljevino Italijo.

Zmagovalci pa so bili vedno tisti, ki so pisali zgodovino, ki so hote ali nehote pozabili na žrtve, trpljenje, vojaške podvige pripadnikov poražene strani.

Z razstavo v Avli Jožeta Hudalesa, v prostorih Občina Lenart smo odškrnili vrata v njih zgodbe in osebna doživljanja. Pozabili pa nismo tudi na one, katerih zemski ostanki leže v tuji zemlji, na vojaških pokopališčih, oziroma so del seznamov vojnih izgub (padli, ranjeni, izginuli, umrli zaradi bolezni, snežnih plazov, nesreč…)

Avtor razstave je Drago Sedmak.

Gradivo razstave nam je prijazno posodil Goriški muzej iz Nove Gorice, ki se mu za sodelovanje zahvaljujemo.

Goriški muzej