Sobota, 06 Maj 2017 09:37

ETNOTOUR POHOD PO KATRČINI POTI LENART - ZAVRH (prvomajski pohod)

Če ni pohoda, tudi prvomajski prazniki niso, kot morajo biti.  Že desetletja vsako leto iz Lenarta v Zavrh poteka tradicionalni prvomajski pohod, letos imenovan Etnotour pohod po Katrčini poti Lenart - Zavrh (prvomajski pohod).  Letošnji pohod je  pritegnil številne pohodnike od blizu in daleč, ocenjujemo, da se jih je v Zavrhu zbralo več kot 1500. Slikovita pot iz  Lenarta, kot je običaj, vodi mimo jezera Radehova, na Zavrh, do  Maistrovega razglednega stolpa, do vile in Maistrove spominske sobe.

Dogajanje in ponudba v Zavrhu, na ploščadi pri Maistrovem razglednem stolpu  je bila pestra in bogata. Za veselo  razpoloženje so  skrbeli Klapovühi, ki so na  »plesišče« privabili mnoge pohodnike. Uživali  smo ob  ponudbi domačih dobrot, sadnih sokov, vin  domačih vinogradnikov, ponudnikov in pridelovalcev. Hvala Društvu vinogradnikov Lenart in številnim drugim ponudnikom, Planinskemu društvu Lenart pa za vodenje skoraj nepregledne množice pohodnikov.
Letošnji  dogodek je  bil izveden v okviru projekta DETOX, ki je podprt s strani  Evropske unije in sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020.
Zanimivo je bila tudi ponudba na Etnotour stojnici, kjer  so bile predstavljene nove izletniške in pohodniške poti po Slovenskih goricah in hrvaškem Zagorju,  izletnike vabi 14 zanimivih poti, v pripravi so še nove. Udeleženci pohoda so se pozitivno odzvali na predstavitev poti in vzeli informativne letake. Možnosti  za izlete po Slovenskih goricah je veliko, ponujajo se kot na dlani, le odkriti jih je treba. V okviru razvoja turističnih produktov so predstavljeni slikovito in vabljivo.
Slovenske gorice slovijo po dobrih in raznovrstnih okusih, delček  le –teh so pohodniki  lahko pokusili na stojnici tradicionalnimi lokalnimi izdelki,  kot so  Završki krüh, Agatin sir in  Katin sok.
Prvomajski pohod je praznik druženja, dobre volje, užitka ob rujni kapljici ali soku ter domačih dobrotah.  Če je dan sončen, druščina vesela in glasba  vabi na plesišče je vzdušje  še bolj sproščeno in praznično. Prireditev je uspela, na snidenje na  Etnotour pohodu po Katrčini poti Lenart- Zavrh (prvomajskem pohodu) 2018!

interreg