Četrtek, 05 Oktober 2017 15:38

PREŠANJE (STISKANJE) JABOLK IN GROZDJA

ETNOTOUR  DELAVNICE V ZAVRHU
V soboto, 30. septembra 2017  so na platoju pri Štupičevi vili v Zavrhu (Spominska hiša Zavrh 42)  člani Sadjarskega društva Slovenske gorice Lenart prikazali mletje in  prešanje (stiskanje )jabolk in grozdja na tradicionalen način na stari preši. Utrip na delavnici je bil živahen, zaplesala je folklorna skupina iz Sv. Ane, kot se je to počelo nekoč, kajti prešanje je bil in je še vedno  vesel dogodek. Trgatev pri Maistrovem razglednem stolpu je obogatila prireditev, kajti brez trgatve ni prešanja.  V okviru delavnice je bila v Kulturnem domu  Zavrh razstava fotografij Venčeslava Zrima Jablana skozi čas.

Dogodek je pritegnil veliko obiskovalcev, ki so se seznanili s tradicionalnim načinom stiskanja jabolk in grozdja.  Spremljevalni program je prireditev obogatil v smislu ohranjanja tradicije in druženja.
Dogodek je  bil izveden v okviru projekta DETOX, ki je podprt s strani  Evropske unije in sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020.