Sobota, 02 December 2017 17:43

32. MAISTROVE PRIREDITVE NA ZAVRHU

V petek, 24. novembra, so se v Zavrhu  zgodile 32. Maistrove prireditve,  ki so izzvenele v   pozitivnem duhu, ob spominu na brezčasna dejanja  in vrednote velikega Slovenca, ki so aktualne tudi danes. Pred pričetkom prireditve so župan Občine Lenart, mag. Janez Kramberger, polkovnik Venčeslav Lorbek, poveljnik 74. pehotnega polka in predsednik Domovinskega društva Maribor Aleš Arih položili venec h kipu generala Maistra.

V uvodu prireditve je bil s pomočjo nove multiedijske tehnike prikazan  promocijski film Razglednica Zavrha in Voličine, ki ga je posnel in zmontiral Sandi Kolarič, avtorica besedila je Darja Ornik, tekst bere dramski igralec Rado Pavalec. Film in multimedijska tehnika sodita v okvir projekta Detox, ki je podprt s strani Evropske unije in  sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa Interreg V-A Slovenija –Hrvaška 2017-2020.
Strokovno temo z naslovom Ali si general Maister zasluži spomenik je pripravil prof. Aleš Arih.  S pomočjo projekcije je z različnih vidikov predstavil spomenike generala Maistra v različnih krajih Slovenije.
Govornika na prireditvi sta bila: Jože Rožmarin,  podpredsednik Turističnega društva Rudolf Maister Vojanov Zavrh in  župan  Občine Lenart  mag. Janez Kramberger, ki je dejal:
»V letošnjem letu se je v Zavrhu marsikaj spremenilo. Upam si trditi, da na bolje. V Občini Lenart si prizadevamo, da bi Zavrh postal in ostal prijazen kraj, kjer je prijetno živeti in ki bi privablja turiste. Cilj vseh  prizadevanj  in investicij ni le to, da bi ohranili zgodovinski  spomin na velikega Slovenca in završko Katrco, pač pa predvsem, da  kraj živi, da  imajo od tega korist ljudje, domačini in tudi tisti, ki  Zavrh obiščejo. Vsa prizadevanja, čezmejni projekti, urejanje infrastrukture, prireditve bodo živeli v prihodnje, če boste Zavrčani postali del njih, jih boste vzeli za svoje in postali del završke zgodbe, boste k temu pripomogli kot posamezniki, društvo in  vaščani.«
Ob tej priložnosti je Martina Golija  z družino Občini Lenart podarila originalno sliko Rudolfa Maistra, ki jo je ustvaril njen pokojni mož akademski slikar in zaslužni profesor Bojan Golija. Župan je dejal, da bo slika na častnem mestu v prenovljeni Štupičevi vili.
V kulturnem programu so nastopili: Slovenskogoriški pihalni orkester MOL Lenart,  Otroški pevski zbor OŠ Voličina, pod vodstvom Aleksandra Šijanca, Vokalna skupina Urban, ki jo vodi prof. Bojan Gorič,  Dramski krožek OŠ Voličina in Gaja Homec, pod mentorskim vodstvom Petre Munda, Trio trobent, ki ga vodi  Simon Štelcer in harmonikar Vid Caf, pod mentorstvom Kristjana Brusa, vsi učenci  Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnična šola Lenart.