fbpx Na vsebino
Sobota, 09 December 2017 14:21

ETNOTOUR DELAVNICA PRIPOVEDOVANJE LOKALNIH ZGODB O GENERALU MAISTRU IN ZAVRŠKI KATRCI V OKVIRU PROJEKTA DETOX

V petek, 8. decembra je v Osnovni šoli  Voličina po tekala  Etnotour delavnica »Pripovedovanje lokalnih zgodb  o generalu Maistru in Završki Katrci«, ki je bila namenjena otrokom. Zgodbo Deklica in general, ki jo je napisal Tone Partljič je učencem prvih, drugih in tretjih razredov OŠ Voličina doživeto  uprizorila Aleksandra Papež iz Knjižnice Lenart. Skozi igro je otroke pritegnila k sodelovanju, da so skozi otroške oči doživeli kraje in   čas, v katerih je živel Rudolf Maister  ter se spomnili pomena njegovih dejanj. Otroci so  se vživeli v zgodbo, doživljaji domače kraje skozi literarno pripoved. Aleksandra Papež je o doživetju delavnice v družbi otrok povedala:

 

»Z otroki smo se s hvaležnostjo ozirali po Voličini.
"Ljubo doma, kdor ga ima. Prelepa ta Voličina.

In naša slovenščina, toliko lepih besed, ki opišejo lepote tega sveta."

Hvala generalu Maistru, da smemo danes brezskrbno uporabljali svoje jezike za izražanje svojih misli v slovenščini.

Iskali smo lepe slovenske besede. Med njimi je prevladovala beseda hvala. Spoznavali Katrco in generala skozi zgodbo T. Partljiča Deklica in general ter pokukali v svet vojakov. Se čudili podobi Zavrha v začetku 20. stoletja.«

Ob koncu smo se prepustili prazničnemu vzdušju ob pravljični svečki ter ugotovili, da se na dobre stvari splača počakati in naj prav nihče v teh decembrskih dneh ne hiti, človek ob človeku naj se umiri.

Čas v družbi generala Maistra in završke Katrce, ob zanimivi pripovedi je bil za otroke prijetno doživetje. Delavnica je potekala  v okviru projekta DETOX, v katerem sodeluje Občina Lenart in  je podprt s strani Evropske unije ter sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Hrvaška 2014-2020.