Ponedeljek, 14 Maj 2018 19:39

ETNOTOUR POHOD PO KATRČINI POTI LENART - ZAVRH

Zdi se, kot da maj ne bi bil maj, če ne bi bilo prvomajskega pohoda iz Lenarta v Zavrh, ki najavi toplo, že skoraj poletno pomlad.  Po ocenah   se je letos  Etnotour  pohoda po Katrčini poti Lenart - Zavrh (prvomajski pohod), kot je uradno ime prireditve v zadnjih letih,  udeležilo približno 1500 pohodnikov, ne le iz lenarškega območja, ampak tudi iz širšega območja Slovenije. Pohodnike  so vodili člani Planinskega društva Lenart. Nekaj članov lenarškega planinskega društva  se je v Zavrh odpravilo po pešpoti iz Sp. Voličine skozi Bükovje. Lepo vreme, prijateljsko druženje, dobra volja, predvsem pa zanimivo dogajanje in bogata kulinarična ponudba  lokalnih  ponudnikov, ki so  nudili kar srce poželi,  gibanice, domač kruh, narezke, pečenice in odlična vina so privabili množico obiskovalcev. 

Za pohodnike je bila na voljo tudi pokušina Agatinega sira, završkega kruha in Katinega soka. Društvo vinogradnikov Lenart se je letos  še posebej potrudilo in  k sodelovanju pritegnilo veliko ponudnikov  in društev z domačimi dobrotami in vrhunskimi vini. Za dobro razpoloženje, ples in veselo druženje do poznih popoldanskih ur so z vižami  skrbeli Klapovühi.
Kot vsako leto  je nekaj koračnic zaigral tudi Slovenskogoriški pihalni orkester Mol Lenart.  Zeliščarice Kulturnega društva Rojs Srečko Niko Voličina so pripravile  zanimivo razstavo zdravilnih zelišč in  rastlin. V pripravo razstave so vložile veliko dela, saj je bilo na ogled veliko rastlin, številnim obiskovalcem pa so zaupale tudi marsikatero skrivnost o zeliščih in zeleh.
Dogajanje sta popestrili tudi Etnotour delavnici folklornih plesov in  izdelovanje ptičjih hišic po vzoru starih cimprač za otroke, ki so ustvarjali  in ponosno  pokazali s  slamo krite hišice.
Zavrh z  Maistrovim  razglednim stolpom, Štupičevo vilo in  drugimi znamenitostmi je   majhen kraj, ki večkrat na leto oživi od dogajanja, je  očitno prostor pozitivne energije, ki vedno bolj ponuja zanimiva doživetja, privabi in združuje množice ljudi.
Organizator prvomajskega pohoda je bila Občina Lenart, dogodek se izvaja v okviru projekta »DETOX«, ki je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija –Hrvaška 2014-2020