Sreda, 23 Maj 2018 11:13

SIMPOZIJ STRPNOSTI V OKVIRU PROJEKTA ESCAPE

Na simpoziju strpnosti, ki je potekal 23. maja 2018 v kulturno-turističnem centru pri sv. Ani, so sodelovali predstavniki slovenskih turističnih organizacij, župani občin, ki so vključeni v projekt ESCAPE, obmejnih madžarskih občin ter  institucije s področja varstva človekovih pravic.

Dogodka, organiziranega v okviru čezmejnega projekta ESCAPE, sofinanciranega iz EU sredstev v okviru Programa Interreg V-A Slovenija-Madžarska, so se med drugimi udeležili tudi Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, Nataša Hočevar, vodja sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte pri STO, Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije, madžarska gospodarska atašejka dr. Ildikó Kovács ter Kissné Köles Erika, zagovornica Slovencev na Madžarskem.
Na dogodku, ki je bil posvečen vlogi varstva človekovih pravic pri oblikovanju turistične ponudb, je bilo  predstavljenih 5 trajnostnih turističnih produktov, ki bodo med slovensko turistično ponudbo vstopili pod skupno blagovno znamko ESCAPE. Pobegi bodo omogočali vstop v čas izseljevanja, zgodovino šolstva, raznolikost ver, naravne raznolikosti ter zgodovino čarovništva in ljudskih verovanj. Zanimivosti na območju slovenskih občin Apače, Sveta Ana, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Lenart in madžarskih občin Monošter, Oriszentpeter ter vasi Andovci, različne   zgodbe in skrivnostne dogodke bo povezovala atraktivna turistična aplikacija, ki jo v okviru projekta razvija Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Strokovno podporo pri oblikovanju vsebin nudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Maribor. Dogodek je sta obogatili strokovni predavanji, ki sta jih izvedla Nataša Hočevar iz Slovenske turistične organizacije in prof. Srečko Štajnbaher.  Udeležence dogodka je pozdravil tudi župan Občina Lenart mag. Janez Kramberger.
Vsi partnerji v projektu ESCAPE so prikazali  svoje turistične produkte. Občina Lenart se je predstavila  z uprizoritvijo odlomka iz dogodka Pobeg v zgodovino čarovništva, v izvedbi KD Delavec Lenart, prikazan je bil promocijski film o Lenartu, Ovtar Marko Šebart in Jerneja Breznik sta na privlačen način predstavila kulturno dediščino, naravne in turistične zanimivosti v občini Lenart.