fbpx Na vsebino

KONTAKTNI PODATKI ŠTABA CIVILNE ZAŠČITE LENART
02 729 13 48 ali
obcina@lenart.si ali mobilne številke 041 496 994 in 041 654 931                        

#OstaniDoma #OstaniZdrav

Petek, 26 Oktober 2018 14:15

»MAISTROVE IN KATRČINE IGRE«

Maistrove in Katrčine igre so sklop treh Etnotour dogodkov, ki so potekale v okviru čezmejnega projekta DETOX.  Prireditev  TAM GORI ZA NAŠO VASJO – KATRČIN PRAZNIK PESMI, PLESA IN  GLASBE, s podnaslovom Najlepše zveneče Maistrove pesmi je bila v kulturnem domu Voličina 21. septembra 2018.

Rudolf Maister Vojanov ni bil le vojak, general in borec za severno slovensko mejo, bil je velik intelektualec, humanist, slikar, ljubitelj knjig in pesnik. Prireditev Tam gori za našo vasjo- Katrčin praznik pesmi, plesa in glasbe, je bila posvečena Maistru kot pesniku, zlasti številnim njegovim uglasbenim pesmim. Naslov prireditve je poimenovan po  prvem verzu iz Maistrove pesmi Kazen, ki se začne «Tam gori za našo vasjo, tri lipe zelene cveto.« Rudolf Maister je pisal ljubezenske, fantovske pesmi, sonete, balade, v kasnejšem obdobju pa domovinske in domoljubne pesmi.  Doživeli smo Maistra kot pesnika, v glasbi in poeziji, ob folklornih plesih, ki so del izročila Slovenskih goric.
V kulturnem programu so nastopili Slovenskogoriški pihalni orkester MOL, Mladinska dramska skupina Kulturno turističnega  društva Selce,  Mladinski pevski zbor OŠ Voličina, Eva Kurnik, Dominik Petko, Folklorna skupina OŠ Voličina, Vokalna skupina Amista, Aleksandra Papež in Alex Fekonja. Nastopajoči so številne  obiskovalce navdušili.
Na KATRČINI LITERARNI ČAJANKI, je potekala 25. septembra 2018 na  Čučkovi domačiji v Sp. Voličini, smo gostili pisatelja   Toneta Partljiča. Dogodek je potekal pod motom  Zgodbe iz Maistrove bogate knjižnice. Pisatelj je predstavil Rudolfa Maistra kot ljubitelja in zbiratelja knjig. Maistrova ljubezen do zbiranja knjig je zrasla v veliko zasebno knjižnico s skorajda 6000 knjigami. Prireditev so popestrile pevke Vokalne skupina Amista, Matic Druzovič in Alex Fekonja. Dogodka, v prijetnem okolju Čučkove domačije, se je udeležilo veliko ljudi,  ki so z zanimanjem poslušali pripovedi gospoda Partljiča. Prijetno druženje se je nadaljevalo ob čaju in domačih dobrotah, ki so jih pripravile zeliščarice Kulturnega društva Rojs Srečko Niko Voličina. Maister je v pesmih opeval vinorodno pokrajino Slovenskih goric, ki so mu bile še posebno pri srcu, saj je tukaj, v Zavrhu  preživljal oddih.
Zavrh,  sredi vinorodnih Slovenskih goric, kraj vina, doživetje trgatve iz časov, ko  je živela Katrca. Zavrh, kraj prijetnih  doživetij,  preplet  preteklosti, dediščine, starih običajev, obogateno z novimi doživljaji za vse generacije.

ZAVRŠKA TRGATEV IZ ČASOV KATRCE- DOŽIVITE KOŠČEK PRETEKLOSTI, se je zgodila  v soboto, 29. septembra 2018, na ploščadi pred Štupičevo vilo v Zavrhu (spominska hiša Zavrh 42).
Ta dan je bilo v Zavrhu živahno. Posebna pozornost je bila namenjena otrokom. Učenci OŠ Voličina  so doživeli košček preteklosti, saj so jim člani Sadjarskega društva Slovenske gorice Lenart  prikazali prešanje jabolk na tadicionalen način, tako da so lahko otroci sami »prešali«  in spoznali, kako so nekoč pridobivali jabolčnik, »kuklo« po domače.  Tekmovali  so v zabavnih  igrah. Skrivnosti življenja v preteklosti so doživeli v Viničarskem muzeju Kranvogel, kjer so videli veliko starih predmetov iz vsakdanjega življenja, črno kuhinjo, stare kmetijske stroje in še marsikaj zanimivega. Najbolj pa so jih navdušili starodobniki.   S turističnim vlakcem so se peljali na kratek izlet po  Zavrhu, mahali mimoidočim, dobre volje ni manjkalo. Prijetna doživetja so zaključili v Lovskem domu v Voličini, kjer so si ogledali lovsko razstavo, ki je bila prava paša za oči.
Tudi odraslim je Zavrh ta dan ponujal marsikaj zanimivega. Bogata ponudba domačih dobrot, mošta in vin na stojnicah. Trgatev potomke najstarejše vinske trta na svetu pri Maistrovem razglednem stolu, je bila osrednji del prireditve.
Pravo vzdušje, kot je bilo na trgatvi nekoč, so ustvarili člani Folklorne skupine KD Vrisk iz Apač, ki so zaplesali prekmurske plese.  Ansambel S. O. S kvintet je zabaval do poznih večernih ur. Zavrh  je ta dan ponujal veliko brezplačnih doživetij, vožnjo s turističnim vlakcem, ki je razveselil tudi odrasle, vrata  je prijazno odprl tudi Viničarski muzej Kranvogel z bogato zbirko etnološke dediščine. Lovci LD Voličina so ponudili lovski golaž. Lovska razstava je prikazala naravno bogastvo divjadi in lov, kot del naše dediščine.
Sončno vreme, pestro dogajanje so na Završko trgatev iz časov Katrce privabili veliko ljudi.
Dogodki se izvajajo v okviru projekta »DETOX«, ki je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija –Hrvaška 2014-2020.