Sreda, 29 Maj 2019 11:34

POBEG V ZGODOVINO ČAROVNIŠTVA AGATA PONOVITEV 18. IN 19. MAJA 2019

V štirih ponovitvah si je predstavo ogledalo  1300 ljudi

Gledališki dogodek Pobeg v zgodovino čarovništva, s podnaslovom Agata, je presegel vsa pričakovanja.  Zgodba o nesrečni ljubezni med  Agato Nürnberger in Friderikom Herbersteinom,  čarovništvu, boju med dobrim in zlim, sovraštvom in ljubeznijo, obsojanju nedolžnih je navdušila številne gledalce, ne le iz Slovenskih goric, ampak tudi od drugod. Predvideni sta bili dve predstavi v aprilu, vendar so brezplačne vstopnice pošle v dveh dneh. Že v aprilu si je predstavo v  ogledalo več kot 600 gledalcev.

Ponovitvi sta se zgodili 18. in 19. maja 2019 v Domu kulture Lenart, brezplačne vstopnice so tudi tokrat kmalu pošle.  Stoječe ovacije, vzkliki navdušenja in solze so spremljali vsako uprizoritev. Igralci,  pa tudi gledalci so se v predstavo vživeli in z njo »dihali« dokler ni padel zastor. Velika in zahtevna predstava, ki so jo z   vrhunsko in doživeto igro ustvarili  člani Kulturnega društva delavec Lenart,   dodaten  čar so ji dali odlična scena in kostumi Nine Šulin, s skoraj realističnim videzom in vzdušjem gradu Hrastovec. Dramaturška napetost igre ni padla, zahvaljujoč odlični, domišljeni in dobro vodeni režiji Viktorja Hrvatina Megliča, izjemna ton in osvetlitev, mnogi nepozabni »antologijski« prizori srhljivosti, groze, prave mere romantike in ljubezni so navdušili občinstvo  vseh generacij. V štirih ponovitvah si je predstavo ogledalo 1300 ljudi.

Dogodek je bil tudi učna ura lokalne zgodovine, gradu Hrastovec,  Lenarta, Voličine v poznem 16. stoletju.  V predstavi so zaživela  stara poimenovanja krajev,  grič Štralek, nad Sp. Voličino, kjer je živela Agata, Preska gora v Zg. Voličini, Strma gora v Sp. Voličini, Sv. Rupert, današnja Voličina, Lormanje. Nekatere dogodke iz predstave omenjajo tudi  zgodovinski viri.

Predstava kliče po novih ponovitvah, kar pričakujejo tudi ljudje.  Pobeg v zgodovino čarovništva, zgodba o Agati in Frideriku bo znova zaživela 31. avgusta in 1. septembra.

»Dogodek poteka v okviru projekta ESCAPE, ki  je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska 2014 – 2020«.