fbpx Na vsebino
Sobota, 07 Marec 2020 14:18

Otvoritev razstave fotografij fotografiskega natečaja »Umetnost rizlinga«

V petek, 6. marca, so svečano, s podelitvijo nagrad, v Avli Jožeta Hudalesa v občinski stavbi Občine Lenart odprli razstavo nagrajenih fotografij na fotografskem natečaju Umetnost rizlinga katerega tema so bili vinogradniški in vinarski motivi z območja celotne Slovenije, ki  dajejo kulturno noto vinarskemu in kulinaričnemu dogodku in skozi objektiv fotografa predstavljajo vinogradništvo in vinarstvo.

Strokovna žirija v sestavi predsednik Ivo Borko in člana Sandi Kolarič in Maja Šivec je pregledala 107 fotografij od 29 fotografov in se odločila, da prvo mesto prejme Dušan Gorast Miška iz Šempetra pri Gorici za fotografijo Vince piti je lepo. Drugo mesto je pripadlo Bogdanu Čoku iz Divače za fotografijo Vinograd 1 in tretje mesto Andreji Ravnak iz Celja za fotografijo Wineyards 2. Diplome so prejeli: Steklo, Emil Movh, Polzela; Jeruzalem, Bogdan  Čok, Divača in Iskanje opore, Franjo Lavrinc, Laško. Posebna  nagrada  predsednika  žirije pa je prejel Leon Gobec iz Maribora za fotografijo Srce. Ob teh si obiskovalci na razstavi, ki bo v Avli Jožeta Hudalesa odprta do konca marca,  lahko ogledajo še naslednje fotografije: Zima, Leon Gobec, Maribor; Ustekleničena poezija, Omar Palakovič, Pobegi; Jeruzalem, Dušan Gorast Miška, Šempeter pri Gorici; Rizling, Robert Gajšek, Šentjur; Čuvaj, Igor Rosina, Celje; Božična trgatev, Dani Mauko, Radenci; Drevo v vinogradu, Dani Mauko, Radenci; Kraška idila, Dajana Čok, Divača; Vinograd, Dajana Čok, Divača; Vineyard road, Stefi P. Borko, Gornja Radgona; Vineyard in winter, Stefi P. Borko, Gornja Radgona; Od sonca obsijan, Miha Kacafura, Maribor; Držim se, Miha Kacafura, Maribor in Zimsko srce, Janja Viher, Bresternica.
Nagrade sta podelila vodja fotografskega natečaja Marko Šebart in predsednik strokovne žirije Ivo Borko. Oba sta se zahvalila vsem za udeležbo in pomoč pri izvedbi natečaja. Zadovoljstva nad zasnovo in izvedbo dogodka pa tudi ni skrival župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger, ki se je zahvalil tudi fotografom in dejal: »Danes imamo vsi fotoaparate, nekateri na telefonih, nekateri pa tudi zelo drage. Kljub vsem tehnologijam pa nekateri skozi fotografski objektiv vidijo nekaj več in to »več« si lahko ogledamo na tej fotografski razstavi«.
V kulturnem programu so nastopili učenci Amadej Lutar, Miha Fras in Nina Senekovič iz Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Podružnična šola Lenart in njihov mentor Kristijan Brus. Dogodek je povezovala Aleksandra Papež.
Obiskovalci pa so si ob ogledu fotografij lahko tudi brbončice razvajali z rizlingom in gibanico za kar pa so poskrbeli člani in članice Društva vinogradnikov Lenart in Društva kmečkih žena in deklet.
Vrhunec prireditev v sklopu »Umetnost rizlinga in gibanice« pa bo v soboto, 14. marca, med 16. in 22. uro na večeru, kjer bodo ob vrhunskih renskih in laških rizlingih različnih vinorodnih okolišev, svoje čute razvajali tudi z umetnostjo. Prireditev bo potekala v Centru Slovenskih goric v Lenartu. Podrobnosti o poteku prireditve pa bodo predstavili v ponedeljek, 9. marca, ob 11. uri na tiskovni konferenci v Avli Jožeta Hudalesa v občinski stavbi Občine Lenart.

Ogled nagrajenih fotografij - KLIKNI.

Foto utrinki z otvoritve razstave - KLIKNI.