fbpx Na vsebino
Sreda, 24 Junij 2020 14:29

Dan državnosti 2020

»Domovina je ena, vsem nam dodeljena,…« je zapisal pesnik Oton Župančič. Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, določa tretji člen Ustave Republike Slovenije...


Neodvisna država Slovenija, katere dan državnosti bomo obeležili jutri, 25. junija, se ni zgodila čez noč, v nekaj letih ali desetletjih.  Proces, ki je  trajal stoletja, se je začel pred več kot 500 leti s Primožem Trubarjem, ki nas je prvi poimenoval Slovenci in utemeljil slovenske knjige  ter jezik. Rudolf Maister je bil ustanovitelj slovenske vojske leta 1918, veliki borec, ne le za severno mejo, ampak za Slovenijo.
V Majniško deklaracijo so v maju 1989  zapisali, da je glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost slovenska država utemeljena na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, demokraciji, ki vključuje politični pluralizem, ter družbeno ureditev, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo državljanov Slovenije.
Trideset let je od tega, ko smo izkoristili zgodovinsko priložnost in po volji slovenskega naroda in prebivalcev Republike Slovenije, izražene na plebiscitu 23. decembra 1990, odločili, da je Republika Slovenija samostojna in neodvisna država.
Živimo v posebnem času in razmerah, ki jih še nismo izkusili, vsaj sedaj živeče generacije ne. Žalostno je, da svet in ljudi dojemamo in doživljamo vedno bolj površinsko, plehko, včasih tudi nedostojno. Državljani Slovenije smo razdvojeni in razdeljeni »na naše in vaše«, »prave in neprave«, »tiste od tu in tiste od tam«. V dneh, ko praznujeta naša domovina in država si želim, da bi bili Slovenci tako enotni in povezani, kot smo bili v času osamosvojitve Slovenije. Samostojno in neodvisno Slovenijo smo si priborili  ljudje. Od 25. junija 1991 Slovenija ni samo naša domovina je tudi naša država. Vsi, ki smo pri procesu  osamosvojitve in nastanka neodvisne Republike Slovenije sodelovali, smo nato ponosni.
Želim, da bi se bolj zavedali dejstva, da je Slovenija edina domovina, ki nam je dodeljena in je država vseh nas, državljank in državljanov Slovenije, kjer so nam zagotovljeni pogoji za dostojno in kvalitetno  življenje, delo in ustvarjalnost. Povsod drugod smo tujci. Domovina in država sta vrednoti. Bodimo Slovenci in Evropejci, odprtih oči za svet in srca ljudi.
Ivan Cankar, brezčasen, vedno aktualen, primeren tudi za današnji čas, je pred več kot 100 leti zapisal: »Ker narod potrebuje v teh težkih časih vse svoje sile, kliče vse in vsakogar! Če kdaj, v teh časih je potreba, da si zvesto pogledamo iz obraza v obraz, da si sežemo v roke, se strnemo v eno vrsto.«
Dan državnosti praznujemo v najlepšem delu leta, v času, ko je tema noči najkrajša, se zaključuje šolsko leto in se začenja poletje. Praznujmo dan državnosti in izobesimo našo zastavo!
Iskrene čestitke in lep dan državnosti!