fbpx Na vsebino

Častni občani in občanke

Častni občan Občine Lenart za leto 2012: Bogdan Šavli
Bogdan Šavli se je rodil v Rogaški Slatini leta 1941. Po končani nižji gimnaziji je šolanje pričel v Šolskem centru TAM, nadaljeval na Tehniški šoli in kasneje še na višji Tehniški šoli v Mariboru. Leta 1963 se je kot tehnični vodja zaposlil v obrtnem podjetju KLEMOS v Lenartu. Leto 1972 je bilo zanj prelomno. Postal je občan Lenarta. Ob nenehnem dodatnem izobraževanju je njegova poklicna kariera napredovala.
Do nedavnega je bil na čelu uspešne izvozne družbe TBP, katere lastniki so zaposleni. Verjame v ljudi, njihovo ustvarjalno moč, sposobnost in vztrajnost. Razume potrebe širšega okolja Slovenskih goric in mu daje največ, kar lahko, to je preko 1.200 delovnih mest v družbah TBP, d. d., in Prevent Halog, d. o. o. Slednjo je vodil kot prokurist. Znan je bil kot socialno čuteč direktor, ki nikoli ni prezrl težav in stisk zaposlenih, pa tudi njihovih uspehov ne. Razumel je potrebe širšega lokalnega okolja, njegova vrata so bila vedno odprta; na njih so trkali gasilci, športniki, kulturniki in mnogi drugi, ki jim je v okviru možnosti vedno pomagal. Bil je družbeno odgovoren direktor. Pomagal je vrtcem, šolam, zdravstvenim in socialnim ustanovam ter socialno šibkim ljudem. Več let je aktivno sodeloval pri delu v Krajevni skupnosti Lenart. Bogdan Šavli je danes predsednik nadzornega sveta družbe TBP d.d.

S proizvodnjo »bovden potegov« so v Lenartu pričeli leta 1962 in sicer v podjetju Klemos. Preobrazbo nekdanjega podjetja v današnjo sodobno delniško družbo TBP Tovarna bovdenov in plastike, d.d. je pričel leta 1991. S tem je dal doprinos k temu, da je v mladi nastajajoči državi Sloveniji zadržal proizvodni program, ki je omogočil delo ljudem iz Lenarta in širšega območja Slov. goric. Leta 1992 so tovarno preimenovali v TBP Tovarno bovdenov in plastike Lenart. Leta 1995 je TBP postala delniška družba na njegovo pobudo, katero so podprli njegovi sodelavci in zaposleni.
Urejeni proizvodni prostori, sodobna tehnološka oprema in usposobljeni strokovni kadri omogočajo sodobno proizvodnjo bovden potegov. Več kot 91% svojih izdelkov plasirajo na tuja tržišča. Izobraženi in visoko kvalificirani kadri v razvoju, tehnologiji, v službi kakovosti in v marketingu zagotavljajo dobro organizirano proizvodnjo, kar potrjujejo doseženi najvišji standardi kakovosti in avtomobilski certifikati VDA 6.1 in ISO/TS 16949, ki jih je TBP, d.d. Lenart osvojila prva v Sloveniji.
Poslovni proces je povezan in podprt s sodobnim informacijskim sistemom, kar daje družbi ustrezno prožnost pri komuniciranju s kupci in dobavitelji. Podjetje sodeluje tudi z mnogimi evropskimi dobavitelji polizdelkov. So direktni dobavitelji avtomobilskim tovarnam VW, AUDI, PORSCHE, ŠKODA, SEAT, BMW in Daimler in preko sistemskih dobaviteljev še nekaterim ostalim avtomobilskim tovarnam.
TBP je sodobna evropska tovarna, ki večino ustvarjenega čistega dobička usmerja v razvoj družbe, predvsem v posodobitev tehnološke opreme. Danes družba TBP, d.d. zaposluje 645 ljudi, v letu 2012 imajo v delu 31 novih projektov, v vrednosti 13.5 mio realizacije, načrtujejo 50 mio skupnega prihodka.
Del te zgodbe o uspehu je Bogdan Šavli, ki je bil direktor družbe in podjetnik z jasno razvojno vizijo in poslovno strategijo. Brez njegove vztrajnosti, odločnosti, včasih tudi poslovne trme, ne bi bila mogoča preobrazba podjetja. Izžareva pozitivno energijo, življenjski optimizem, deluje povezovalno, zaradi uspešnega vodenja obeh gospodarskih družb je užival veliko zaupanje in spoštovanje med poslovnimi partnerji in med zaposlenimi. Nikoli ni skrival vizije prihodnosti družbe in je spretno izkoriščal poslovne priložnosti za njeno kvalitetno rast. Njegov moto je: »Razmišljati inovativno in pošteno, delati prizadevno in strokovno.«
Ob sebi je oblikoval uspešen mlad strokovni tim, ki je že uspešno prevzel najpomembnejša področja vodenja družbe.Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade: leta 2007 je prejel prestižno nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izredne gospodarske in podjetniške dosežke, poleg tega je prejel še priznanje KS Lenart in Zlati lenarški grb.
Prosti čas rad preživlja z družino, vnuki, v naravi, ali v družbi dobrih prijateljev, kjer si nabira energijo in življenjsko moč.
Bogdan Šavli je družbo TBP vodil od leta 1990 do nedavne upokojitve. S svojo aktivnostjo je prispeval, da je gospodarska družba pomembno vpeta v lokalni in širši slovenski prostor. TBP ima status razvojne družbe, saj se lahko ponaša z odličnim sodelovanjem in strateškim partnerstvom z najbolj uglednimi evropskimi avtomobilskimi tovarnami.
Zaradi izjemnih poslovnih uspehov, osebnega prispevka k razvoju podjetništva in gospodarskih družb v občini Lenart, ki so izrednega pomena za širši slovenski in evropski prostor ter zaradi prispevka k razvoju in ugledu občine Lenart in Slov. goric, kakor tudi zaradi družbene odgovornosti do lokalnega okolja, se g. Bogdan Šavli razglasi za častnega občana Občine Lenart.

Častni občan Občine Lenart leto 2009: Lojze Peserl
Lojze Peserl je obiskoval Osnovno šolo v Jurovskem Dolu, kjer je bil član dramske in folklorne skupine. Bil je vsestransko aktiven na več področjih. Režiral je dramske igre. Poučeval je glasbeni pouk na več osnovnih šolah, kjer je vodil mladinske pevske zbore, in sicer pri Sv. Ani, Sv. Trojici, pri Benediktu in v Jurovskem Dolu. Za delo na glasbenem področju je prejel več priznanj.
V Lenartu je leta 1970, pri Kulturnem društvu Radko Smiljan, ustanovil mešani pevski zbor. Kasneje je mnogo let vodil ženski pevski zbor, s katerim so nastopali na mnogih prireditvah v domačem in okoliških krajih. Pevski zbor je vodil še v Benediktu, v Lenartu je bil 20 let umetniški vodja Slovenskogoriškega okteta. Nastopali so na mnogih prireditvah v bližnji in daljni okolici. Gostovali so tudi v tujini, v Avstriji, v Nemčiji v Hrvaški in v Srbiji. Leta 1991 so peli na avdienci pri papežu Janezu Pavlu II.. V zadnjem obdobju uspešno vodi vokalno skupino Pomladni zvoki, v kateri prepevajo predvsem mladi pevci.
Napisal je več pesmi, ki jih je uglasbil za ansambel in zbor.
Pomembno je tudi njegovo glasbeno pedagoško delo. Leta 1964 je bil prvi učitelj ob ustanovitvi glasbene šole Lenart, ki je bila dislocirani oddelek Srednje glasbene in baletne šole Maribor. Z manjšo prekinitvijo je bil vodja lenarškega oddelka glasbene šole vse do upokojitve. Vodil je tudi harmonikarski orkester. Mnogi njegovi učenci so uspešno zaključili študij glasbe. Glasba je njegovo življenjsko poslanstvo.
Dejaven je tudi na literarnem področju.
Zbral in zapisal je ljudske pesmi iz naših krajev z naslovom Kdo zna peti še vse te kitice. Napisal je tudi Kroniko družine Črnčec in družine Peserl. Leta 2008 je napisal knjigo Običaji – obredi in dogodki pri Sv. Juriju v Slovenskih goricah. Je soavtor etnološke knjige iz naših krajev: Lüdi so gučali, ki je izšla v letu 2008.
Za življenjsko delo na področju kulture, zlasti glasbe, ohranjanja kulturne in etnološke dediščine se Lojze Peserl razglasi za častnega občana Občine Lenart. Lojze je umrl leta 2021.

Častna občanka Občine Lenart za leto 2007: Elizabeta Muršak, dr. med. spec. pediater
Elizabeta Muršak je pediatrinja, ki je svoje življenje posvetila oskrbi dojenčkov, otrok in najstnikov. Delovala je kot specialist pediater na področju socialne pediatrije, na preventivnem in kurativnem področju. Rodila se je leta 1940 v Sp. Voličini. Osnovno šolo je obiskovala v Lenartu in nadaljevala šolanje na II. gimnaziji v Mariboru ter na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1966 diplomirala. Študij je nadaljevala na podiplomskem študiju na Vseučilišču v Zagrebu. Pridobila si je naziv specialist pediater. Zaposlila se je kot pediatrinja v Zdravstvenem domu Maribor, kjer je delovala vse do svoje upokojitve leta 2004.
Gospa Elizabeta Muršak je pediatrinja, ki se je nesebično razdajala za svoje male paciente in njihove starše. Svoje življenje je posvetila otrokom, ki so bili njena družina. Pri njej so starši bili deležni dobrega nasveta, znala jih je potolažiti in se je potrudila, da je svojim pacientom nudila najboljše. Njeno delovanje v pediatriji je zaznamovalo razvoj pediatrije in potrditev Hipokratove zaveze. Je vzgled, odprto srce in zdravnica z veliko ljubezni in pozitivne energije, ki jo je znala prenašati na svoje sokrajane, paciente in bližnje. Njeno pozitivno energijo je čutiti med nami. Ob njenem imenu človek pomisli na nekaj lepega, dobrega, razumevajočega, materinskega, skromnega.

NADŠKOF METROPOLIT DR. FRANC KRAMBERGER, ČASTNI OBČAN OBČINE LENART LETA 2005
Msgr. dr. Franc Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936 pri Svetem Lenartu v Slovenskih goricah. Bogoslovje je končal v Ljubljani, mašniško posvečenje pa je prejel 29. junija 1960 v mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika.
Med letoma 1961 in 1965 je bil kaplan v župniji Maribor-Sv. Rešnje Telo. Leta 1965 je prevzel službo prefekta v Slomškovem dijaškem semenišču v Mariboru in jo opravljal do leta 1972. V tem času se je posvetil tudi podiplomskemu študiju in leta 1973 doktoriral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1972 in 1980 je bil postulator v procesu za beatifikacijo škofa Antona Martina Slomška. Prav tako leta 1972 ga je škof Maksimilijan Držečnik imenoval za ravnatelja Slomškovega dijaškega semenišča. To delo je opravljal vse do škofovskega imenovanja, 10. novembra 1980.
Za mariborskega škofa ga je papež Janez Pavel II. imenoval 10. novembra 1980, škofovsko posvečenje pa je prejel 21. decembra 1980 v mariborski stolnici. Za škofovsko geslo si je izbral Marijine besede: >Zgodi se tvoja volja<. Od leta 1990 do 2007 je bil predsednik Slovenske Karitas. Kot član Slovenske škofovske konference je bil delegat na treh sinodah škofov v Rimu in na zasedanjih Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Do leta 2007 je bil tudi predsednik Komisije za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK. Od 6. decembra 2004 do 16. marca 2007 je opravljal službo predsednika Slovenske škofovske konference, ki jo je pred njim opravljal ljubljanski nadškof in metropolit msgr. dr. Franc Rode.
Dne 7. aprila 2006 je papež Benedikt XVI. v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije: v Celju, Murski Soboti in v Novem mestu, dotedanjo mariborsko škofijo pa je povzdignil v nadškofijo in metropolijo. Dne 29. junija 2006 je kot novi metropolit iz rok papeža Benedikta XVI. v Rimu prejel palij, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini, 24. septembra 2006 pa je bil v Mariboru umeščen kot prvi mariborski nadškof in metropolit.

V kolikor si želite uporabljati vtičnike socialnih omrežij, morate sprejeti piškotke.